САЛВИНИ се диви Мусолинију

SALVINI se divi Musoliniju

2 avgusta 2018

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini, kojeg Si-En-En naziva i populističkim ministrom unutrašnjih poslova te zemlje, na Tviteru je objavio poruku koja je prikriveni citat fašističkog diktatora Benita Musolinija.

Američka televizija prenosi da je Salvini, na godišnjicu Musolinijevog rođenja, tvitovao poruku „toliko neprijatelja, toliko časti“ (tanti nemichi, tanto onore), varijaciju na čuveni citat Musolinija.Navodi se da je Salvinijev tvit usledio kao dogovor na članak internet magazina „Afari italijani“ o tome kako su protiv Salvinija svi, od Rimokatoličke crkve do vodećih levičarskih intelektualaca, dok njemu istovremeno raste popularnost u javnosti.

Lider italijanske desničarske stranke Liga je prethodno u intervjuu britanskom „Sandej tajmsu“ izjavio da se nizak natalitet u Italiji koristi kao „izgovor za uvoz migranata“ i da su time ugroženi italijanska „tradicija i identitet“.

Mreža Si-En-En navodi da je prošle nedelje katolički nedeljnik „Familja kristijana“ praktično nazvao Salvinija đavolom zbog komentara ministra policije.

Na naslovnoj strani magazina našao se natpis na latinskom „Vade retro, Salvini“, što je igra reči u odnosu na Isusovu poruku „Odstupi, đavole“, koja je u srednjem veku korišćena za egzorcizam.

Američka televizija navodi da je u intervjuu „Sandej tajmsu“ Salvini takođe iskazao divljenje prema predsednicima SAD i Rusije Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu,ocenivši da je Tramp bio „hrabar“ tokom predizborne kampanje i „dosledan“ od ulaska u Belu kuću, dok je za Putinovu ekonomsku politiku rekao da je ruski narod ispunila „ponosom“.

Američka kuća navodi da su ovi Salvinijevi komentari stigli uoči dolaska premijera Italije Đuzepea Kontea u Vašington na samit sa Trampom.

Osvedočeni rasista

Mateo Salvini pokrenuo je nedavno polemiku najavljujući da će uskoro napraviti popis Roma koji žive u Italiji, da bi možda proterao strane državljane i „nažalost“ zadržao Italijane.

Salvini koji je, takođe, vođa ekstremno desničarske Lige, rekao je da namerava da sprovede popis romske zajednice u Italiji da vidi „ko su oni i koliko ih je“.

Kako je objasnio to će omogućiti da se proceni mogućnost da se proteraju oni koji su strani državljani s neregulisanim statusom, a kako je rekao, kada je reč o „italijanskim Romima, moraš ih zadržati kod kuće“.

(Vesti-online)

KOMENTARI3 komentara

 1. Karital says:

  Eto vam buraza fašistu!

 2. dr. Muhamed Tuđman says:

  talijani su rođeni fašisti, kao što su nemci rođeni nacisti a anglosaksonci rođeni genocidaši ili hrvati ovde kod nas rođeni Kromanjonci.

  • Karital says:

   ili servi ovde kod nas Đemina deca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *