САЛВИНИ ШОКИРАО ИТАЛИЈАНСКИ ПАРЛАМЕНТ И ЕВРОПУ: „Корона је само параван, а ово је прави разлог!“

SALVINI ŠOKIRAO ITALIJANSKI PARLAMENT I EVROPU: „Korona je samo paravan, a ovo je pravi razlog!“

1 maja 2020

Poslanici italijanske desničarske opozicione stranke Liga Matea Salvinija proveli su noć u parlamentu u znak protesta protiv restriktivnih mera i vanrednih nadležnosti Vlade radi suzbijanja epidemije korona virusa, dok njihovi protivnici tvrde da je reč o pokušaju da se povrati izgubljena popularnost.

Salvini i 74 poslanika zauzeli su mesta u noći između srede i četvrtka u Poslaničkom domu i Senatu i poručili da će ostati dok vlada ne odgovori trgovcima, radnici i roditeljima kada će otvoriti firme, krenuti na posao, a deca poći u školu. Poslanici Lige noseći maske i poštujući socijalno distanciranje, rekli su u izjavi da će sedeti u parlamentu dok vlada ne pruži jasne odgovore i vremenski okvir za „obnovu punih sloboda“.– Vreme je da se parlament ponovo uključi u odlučivanje o našim životima, pravima i slobodi. Vreme je da se vratimo suštini uspostavljene demokratije – rekli su oni.

Premijer Đuzepe Konte nije danas, informišući donji dom parlamenta o zdravstvenoj situaciji i odgovoru vlade, pomenuo direktno Salvinijev protest, ali je rekao plan vlade nije izborni program, već je u interesu javnosti iako uključuje nepopularne mere. Briselski portal Politiko ocenjuje da tokom krize izazvane epidemijom korona virusa, Salvinijeva Liga nije bila vidljiva, a italijanska javnost okupila se oko vlade premijera Đuzepea Kontea. Ankete pokazuju da Liga ima 26 odsto podrške, četiri manje nego u januaru, a devet manje od evropskih izbora prošle godine.

Protest Lige u parlamentu naišao je na kritike političkih protivnika. Senatorka Donatela Konzati rekla je da „neodgovorno ponašanje opstruiše rad na rešavanju krize“. Senator iz redova pokreta Pet zvezdica Đanluka Perili objavio je na Fejsbuku da zbog pada popularnosti Liga kreće u paničan napad. Bivša predsednica Poslaničkog doma Laura Baldrini poručila je da Salvini kad ne zna da reši problem, stvara nove, dok je nekoliko političara istaklo da je protest ironija jer je Salvini retko u parlamentu.

– Obično nikad ne dolazi, a sada želi da ostane cele noći – napisala je senatorka iz pokreta Pet zvezdica Laura Botiči na Tviteru.

Uprkos najavama da će poslanici Lige ostati u parlamentu neodređeno vreme, Salvini lično nije ostao dugo. Lokalnoj televiziji rekao je da je otišao kući da se istušira u četvrtak ujuru i da „nije hteo da smeta čistačicama“.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Crni Petak says:

    Sve je tačno, da Salvini nikad ne dolazi, da je sada rešio da ostane u parlamentu cele noći, da želi da povrati popularnost, da je pandemija samo paravan. I da će i pored svih ljudskih obmana i samo obmana ipak doći pravedno i večno carstvo Božije i da ništa što je skriveno neće ostati ne otkriveno, i da će moj pas Mirko danas u šetnju od 8-10h a uveče neće jer pored pitomih kućnih pasa ima i onih malo divljih a moj Mirko je mala sitna kuca pomeranac. Av, av, Živeli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *