ОВО ЈЕ ОДЈЕКНУЛО КАО БОМБА: Француска тражи војну помоћ од Русије, а не од НАТО-а и Америке!

OVO JE ODJEKNULO KAO BOMBA: Francuska traži vojnu pomoć od Rusije, a ne od NATO-a i Amerike!

22 novembra 2015

7779919324_poutine-hollandePosle terorističkih napada u Parizu predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da je protiv njegove zemlje izvršen „ratni čin“, ali se nije pozvao na peti član kodeksa NATO-a i nije tražio pomoć Alijanse, piše „Fiskal tajms“.

Prema petom članu kodeksa NATO-a, napad na jednu od zemalja Alijanse u Evropi ili Severnoj Americi posmatraće se kao napad na celu Alijansu i svaka od zemalja NATO-a će pružiti pomoć napadnutoj zemlji, uključujući i vojnu.

Umesto da se pozove na ovaj član, Oland se obratio za pomoć Evropskoj uniji, pozvavši se na član 42.7 Lisabonskog sporazuma koji podrazumeva solidarnost zemalja EU u slučaju napada na jednu od njih.

Neki analitičari, piše list, smatraju da francuski predsednik namerno ne želi da se obrati NATO-u, a za to postoje tri moguća razloga.

Jedan od njih je to što Francuska, koja je obećala da će dati odlučan i dugotrajan otpor Islamskoj državi, pokušava da se približi Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu. List podseća da je Rusija ranije bombardovala pozicije boraca u Raki, podržavajući tako francusku avijaciju.

Ako Oland ceni rusku pomoć, on će, verovatno, dva puta razmisliti pre nego što pokuša da uvuče NATO u sukob s Islamskom državom, navodi „Fiskal tajms“.
Pretpostavku o drugom razlogu izneo je profesor Džulijan Ku s američkog Univerziteta Hofstra. SAD i Francuska odavno koriste vojnu silu protiv ID u Siriji i zbog toga je, s njegove tačke gledišta, besmisleno pribegavati petom članu povelje NATO-a.

Treći razlog jeste to što SAD mogu jednostavno da ne podrže novu moguću rezoluciju NATO-a o Siriji, mada je, prema mišljenju „Fiskal tajmsa“, to malo verovatno. Vašington će najverovatnije jednostavno odvratiti Francusku od traženja pomoći na osnovu petog člana, kako se sukob u Siriji ne bi tumačio kao masovan rat protiv ID.

List navodi reči analitičara Entonija Kordesmana koji je izjavio da SAD moraju da budu „veoma oprezne“ u onome što se tiče „formalne objave rata“. Reč je i o tumačenju ID kao neprijatelja. Ekspert smatra da SAD pokušavaju da izbegnu „potencijalni pravni košmar“.

Drugi mediji takođe su skrenuli pažnju na odsustvo želje Olanda da se obrati NATO-u. Britanski list „Telegraf“ nazvao je njegovu odluku „ozbiljnim udaljavanjem“ od Alijanse. Novinar američkog kanala Si-En-Bi-Es pretpostavlja da NATO neće pomagati Francuskoj jer će prisustvo Alijanse u Siriji doneti „više štete nego koristi“.

(sputniknews.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. Svetislav says:

  Sada traze pomoc od Rusije, a ugovoreni zajednicki posao sa Mistral nosacima helikoptera su prekinuli na nagovor americkih i svojih uskih interesa!

 2. otac Satarije says:

  O,da,sad kad je gusto oko njihove guzičetine traže pomoć Rusije...pa kakvi, po očima olanda se vidi da taj čiste misli nema,Putin ga ne glada ali ga gleda kamera,tj.mi, a i Putin je video ovu snimku. Nema na zapadu čistih i poštenih igrača, sve su to prevaranti.

 3. Aleksandar says:

  Ova vest izazvala mi je jednu asocijaciju. U zimu 44/45. godine, Amerikanci su naišli na jak otpor Nemaca u Ardenima, pošto je Vermaht branio svoje granice. Stradalo je mnogo američkih vojnika, zarobljeno je oko 70 000. Amerikanci su odmah zatražili pomoć Rusa - pojačanje njihovih aktivnosti na istočnom frontu da bi olakšali sebi.

 4. Za Srbiju says:

  Monstruozno. Čisto zlo. Srbi i Rusi su fabrika organa zapadnim zemljama. Bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine govori o trgovini organima https://www.youtube.com/watch?v=pg44-QBvvnU

 5. Apis says:

  Dama koja se nudi svima zove se ku.rva. A od ku.rve ne mozes dobiti ljubav nego triper, stidne vaske itd. Najbolje da francuske ku.rve jbu Arapi.

 6. Nikola II says:

  @Za Srbiju,ovakve video kl.treba postavljati da sto vise ljudi moze da vidi.Steta je da nema prevoda na nemackom i engleskom jeziku,jer je krajnje vreme da i narodi u eu vide sta rade njihove vlasti.

 7. Sančo Pansa says:

  Sama činjenica da Francuska nije Trojanski konj NATO-alijanse, je već dovoljno dobra vijest. A da li će istrajati u ovom, nazovimo, savezu sa Rusijom i promijeniti lošu politiku Zapadnjaka prema Rusiji tek ćemo vidjeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *