ШАМАР: Јамајчани траже да им Британија плати одштету због ропства!

ŠAMAR: Jamajčani traže da im Britanija plati odštetu zbog ropstva!

30 septembra 2015

article-2451891-0062761500000258-451_634x432Jamajčanski akademici i političari podsetili su britanskog premijera Dejvida Kamerona, uoči njegove prve zvanične posete Kingstonu, na robovlasničku istoriju njegove porodice i pozvali ga da se u ime njegove zemlje izvini za viševekovno ugnjetavanje Jamajčana. Takođe, oni zahtevaju da Velika Britanija plati i odštetu za učinjenu nepravdu.

U otvorenom pismu Kameronu objavljenom u Jamajka obzerveru, ser Hilari Bakls podsetio je britanskog premijera da su njegovi preci imali koristi od robovlasništva preko njihovog rođaka generala ser Džejmsa Dafa.

“Vi ste unuk jamajčanske zemlje, koji je bio privilegovan i obogaćen zahvaljujući gresima vaših predaka koji su porobili naše… Vi ste, gospodine, cenjen produkt ove zemlje i plodovi koje su oteli vaši preci, a koje ste vi nasledili, nastavljaju da nas vežu”, navodi se u pismu.

Pročitajte još:

OVO SU „MORALISTI“ I AUTORI REZOLUCIJE: Zločini Velike Britanije na koje ne treba zaboraviti

Velika Britanija nikad nije vojno napala samo 21 zemlju od ukupno 246

“Ja govorim, gospodine, o zaostavštini ropstva koja nastavlja da potkopava naše napore na putu ka održivom ekonomskom razvoju i psihološke i kulturne rehabilitacije našeg naroda koji je žrtva zločina protiv čovečnosti, kao što su ropstvo i genocid, počinjenih od strane britanske države i njenih državljana”.

Bakls navodi da je Jamajka podstakla privredni rast Velike Britanije u ključnom trenutku u svojoj istoriji, pomažući joj da “postane velika”. On je pozvao Britaniju da se oduži Jamajci kao deo napora u “čišćenju monumentalnog nereda Imperije”.

“Mi ne tražimo milostinju ili bilo šta tome slično. Mi samo tražimo da priznate odgovornost za učinjeno i date doprinos zajedničkom programu rehabilitacije i obnove”, piše Bakls.

Britanska Vlada odbacila je mogućnost plaćanja odštete.

“Premijer će se usredsrediti na budućnost. Govorimo o pitanjima koja su stara više stotina godina, kada premijer nije bio ni rođen. On želi da gleda u budućnost”, navodi se u saopštenju britanske Vlade.

Kameron će ove nedelje posetiti Jamajku kako bi oživeo odnose sa ovom ostrvskom zemljom koja sve bolje i bolje sarađuje sa Kinom i Venecuelom.

Dragoljub Bečić / Ekonomske vesti

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dani says:

    BRAVO JAMAJCANI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *