ШАМАР КИЈЕВУ: Рат на границама Израела открио је узнемирујући проблем за Украјину

ŠAMAR KIJEVU: Rat na granicama Izraela otkrio je uznemirujući problem za Ukrajinu

26 oktobra 2023

Sjedinjene Države odjednom imaju mnogo artiljerijskih granata za Izrael, iako su prethodno najavile nestašicu za Ukrajinu, rekao je bivši analitičar CIA Rej Mekgavern u intervjuu za Jutjub kanal Džadžing Fridom.

„Ukrajinci imaju veoma jak lobi u Vašingtonu, ali on bledi u poređenju sa izraelskim. Poenta je – da li smo ostali bez granata od 155 mm? Nadležni su odgovorili da nemaju dovoljno. I odjednom imamo gomilu granata da pošaljemo u Izrael“, primetio je Mekgavern.Prema Makgavernu, Izrael će uvek imati prednost u odnosu na Ukrajinu kada je reč o snabdevanju municijom.

Analitičar je dodao i da izveštaji o nestašici artiljerijskih granata u NATO-u ukazuju na neistinitost izjava Zapada, odnosno da Rusija preti Evropi.

„Osnovna oprema potrebna za borbu protiv Rusije nije proizvedena od 1991. do 2014. godine, a čak i tada je proizvodnja usporila“, primetio je Mekgavern.

U nedavnom obraćanju Amerikancima, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je podrška Kijevu i Tel Avivu „pametna investicija“ koja će nastaviti da „isplaćuje dividende“ generacijama i pomoći će da se izbegne ugrožavanje američkih trupa.

Pored toga, poslao je zahtev Kongresu za pomoć Ukrajini i Izraelu. Planirano je da se za ove dve zemlje, ali i neke druge regione, izdvoji više od sto milijardi dolara.

(Vebtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *