ШАМАР РУСИМА! Шта Војска Србије ради на руским границама са НАТО пактом?

ШАМАР РУСИМА! Шта Војска Србије ради на руским границама са НАТО пактом?

14 јула 2017

(foto: mod.gov.rs)

Војска Србије учествује у мултинационалној војној вежби „Сабер Гуардиан 2017“ држава чланица НАТО и партнера, која се паралелно изводи на полигонима у три суседне државе – Мађарској, Румунији и Бугарској.

Организују Американци, помажу Бугари

Учешће Србије, која је у оквиру програма Партнерство за мир до сада са НАТО-ом учествовала у 23 војне вежбе и не би било толико изненађење да се актуелна вежба не одвија у близини границе Русије, дуж обале Црног мора, на шта Русија вероватно неће гледати благонаклоно.

Наредних десетак дана 40.000 учесника из 22 државе, махом чланица НАТО-а, учествује у војној вежби која се у извештајима Алијансе води као највећа ове године. Традиционални организатор је Европска команда оружаних снага Сједињених Држава, која ће овог лета имати помоћ бугарске војске.

Логистички центри биће полигон у Новом Селу у Бугарској и авио-база „Михаил Когалницеану“ у Костанци у Румунији, на обали Црног мора, преко пута Крима.

Управо близина Русије и полуострва које се 2014. године присајединило Русији чине ову војну вежбу другачијом од осталих у којима је војно неутрална Србија учествовала у оквиру НАТО-овог програма Партнерство за мир или са појединим државама чланицама Алијансе.

– Русија сигурно неће добро гледати на саму чињеницу да се вежбе изводе на њеним границама – каже за Радио Слободна Европа Јелица Курјак, некадашња амбасадорка Србије у Москви, мада је „Русија добро упозната са односом и обимом сарадње који Србија има са НАТО-ом“.

„Русија види да је Србија у окружењу НАТО-а“

Војни аналитичар Александар Радић оцењује да се, барем што се Србије тиче, не дешава ништа ново, и да би требало раздвојити политику од нечега што је, како каже, неминовност.

– Мислим да Русија јасно види мапу Балкана и да види да је Србија у окружењу НАТО-а. У том контексту треба раздвојити дневну политику од нечега што је историјска неминовност – не може Србија да игнорише тренутак у коме се налази и да ствара негативне односе са свим земљама из свог окружења – појашњава Радић.

– Русија, и поред блискости Србије и НАТО-а, организује и позива српске војнике на заједничке вежбе, а мислим да и са Запада стижу слични сигнали да докле год се Србија понаша као партнерска земља НАТО, изгледа да се не види превише драматичан проблем у сарадњи са Русијом када је реч о односима војска – војска. Политичари другачије мисле – оцењује војни аналитичар.

KOMENTARI11 коментара

 1. goran says:

  Srbi, podmukli kao i uvek, a hoce da im Rusi oslobode Kosovo. Vidite sada da Vucic nije slucajno predsednik.

 2. DUSKO says:

  Posto je AV stalno na tv nek javno kaze sta VS radi na granici sa Rusijom sa zlocincima iz NATO-a !!!

 3. Blaf says:

  To rade psihopate na vlasti koje su na vlast postavile takodje psihopate. Toliko pacijenata ima da ni bataljon psihijatara ne bi pomogao ...

 4. Kosovac says:

  Из ког то црпца извлачите ове војне аналитичаре, овај Александар Радић је глупљи и од Јелене Милић. Ала је објаснио….. Ако је хтео да оправда српске војнике, требао је да каже да они нису предвиђени да пуцају, него само као псећа бригада да употпуне број за застрашивање непријатеља.

  • Pero Joksimovic says:

   Улога српских војника је да Руси вежбају на живим метама и да им потроше муницију. А Србија ће бити у добитку - ослободиће се, бар дела, олоша у сопственом националном корпусу.

 5. goran says:

  Da, pseca brigada bi trebalo da zaplasi nuklearnu silu. Umeju li makar da laju?

  • Miki says:

   Kako gore navedoste i mi kao i ameri imamo pse rata

 6. Mi says:

  У једној руци ватра у другој слама.... Да нешто стварно запуца направио би се жесток карамбол на небу изнад Сурчина...Велике "патриоте" са пинкових канала би главом без обзира напустиле Србију... Овако ће се курче за све паре, истина не извесно до када...

 7. Trifun says:

  Upozoravam Vladu Srbije da se ne igra sa nasim strpljenjem i OBUSTAVI MONETALNO SVA UCESCA na vjezbama na granicama sa Rusijom ZAUVIJEK! Ako smo neutralna zemlja onda nemamo sta da radimo na granicama Rusije, a ako nismo neutralna onda ce haos da se desi u Srbiji tim sto misle da mogu da nas vuku za nos beskonacno. Kad tad. Zapamtite sto sam vam rekao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u