ШАМАР РУСИМА! Шта Војска Србије ради на руским границама са НАТО пактом?

ŠAMAR RUSIMA! Šta Vojska Srbije radi na ruskim granicama sa NATO paktom?

14 jula 2017

(foto: mod.gov.rs)

Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnoj vojnoj vežbi „Saber Guardian 2017“ država članica NATO i partnera, koja se paralelno izvodi na poligonima u tri susedne države – Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Organizuju Amerikanci, pomažu Bugari

Učešće Srbije, koja je u okviru programa Partnerstvo za mir do sada sa NATO-om učestvovala u 23 vojne vežbe i ne bi bilo toliko iznenađenje da se aktuelna vežba ne odvija u blizini granice Rusije, duž obale Crnog mora, na šta Rusija verovatno neće gledati blagonaklono.

Narednih desetak dana 40.000 učesnika iz 22 države, mahom članica NATO-a, učestvuje u vojnoj vežbi koja se u izveštajima Alijanse vodi kao najveća ove godine. Tradicionalni organizator je Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Država, koja će ovog leta imati pomoć bugarske vojske.

Logistički centri biće poligon u Novom Selu u Bugarskoj i avio-baza „Mihail Kogalniceanu“ u Kostanci u Rumuniji, na obali Crnog mora, preko puta Krima.

Upravo blizina Rusije i poluostrva koje se 2014. godine prisajedinilo Rusiji čine ovu vojnu vežbu drugačijom od ostalih u kojima je vojno neutralna Srbija učestvovala u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir ili sa pojedinim državama članicama Alijanse.

– Rusija sigurno neće dobro gledati na samu činjenicu da se vežbe izvode na njenim granicama – kaže za Radio Slobodna Evropa Jelica Kurjak, nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi, mada je „Rusija dobro upoznata sa odnosom i obimom saradnje koji Srbija ima sa NATO-om“.

„Rusija vidi da je Srbija u okruženju NATO-a“

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da se, barem što se Srbije tiče, ne dešava ništa novo, i da bi trebalo razdvojiti politiku od nečega što je, kako kaže, neminovnost.

– Mislim da Rusija jasno vidi mapu Balkana i da vidi da je Srbija u okruženju NATO-a. U tom kontekstu treba razdvojiti dnevnu politiku od nečega što je istorijska neminovnost – ne može Srbija da ignoriše trenutak u kome se nalazi i da stvara negativne odnose sa svim zemljama iz svog okruženja – pojašnjava Radić.

– Rusija, i pored bliskosti Srbije i NATO-a, organizuje i poziva srpske vojnike na zajedničke vežbe, a mislim da i sa Zapada stižu slični signali da dokle god se Srbija ponaša kao partnerska zemlja NATO, izgleda da se ne vidi previše dramatičan problem u saradnji sa Rusijom kada je reč o odnosima vojska – vojska. Političari drugačije misle – ocenjuje vojni analitičar.

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  Srbi, podmukli kao i uvek, a hoce da im Rusi oslobode Kosovo. Vidite sada da Vucic nije slucajno predsednik.

 2. DUSKO says:

  Posto je AV stalno na tv nek javno kaze sta VS radi na granici sa Rusijom sa zlocincima iz NATO-a !!!

 3. Uf says:

  Opet izdaja ...

 4. Blaf says:

  To rade psihopate na vlasti koje su na vlast postavile takodje psihopate. Toliko pacijenata ima da ni bataljon psihijatara ne bi pomogao ...

 5. Kosovac says:

  Iz kog to crpca izvlačite ove vojne analitičare, ovaj Aleksandar Radić je gluplji i od Jelene Milić. Ala je objasnio….. Ako je hteo da opravda srpske vojnike, trebao je da kaže da oni nisu predviđeni da pucaju, nego samo kao pseća brigada da upotpune broj za zastrašivanje neprijatelja.

  • Pero Joksimovic says:

   Uloga srpskih vojnika je da Rusi vežbaju na živim metama i da im potroše municiju. A Srbija će biti u dobitku - oslobodiće se, bar dela, ološa u sopstvenom nacionalnom korpusu.

 6. goran says:

  Da, pseca brigada bi trebalo da zaplasi nuklearnu silu. Umeju li makar da laju?

 7. marko st says:

  Sramota!

  • Miki says:

   Kako gore navedoste i mi kao i ameri imamo pse rata

 8. Mi says:

  U jednoj ruci vatra u drugoj slama.... Da nešto stvarno zapuca napravio bi se žestok karambol na nebu iznad Surčina...Velike "patriote" sa pinkovih kanala bi glavom bez obzira napustile Srbiju... Ovako će se kurče za sve pare, istina ne izvesno do kada...

 9. Trifun says:

  Upozoravam Vladu Srbije da se ne igra sa nasim strpljenjem i OBUSTAVI MONETALNO SVA UCESCA na vjezbama na granicama sa Rusijom ZAUVIJEK! Ako smo neutralna zemlja onda nemamo sta da radimo na granicama Rusije, a ako nismo neutralna onda ce haos da se desi u Srbiji tim sto misle da mogu da nas vuku za nos beskonacno. Kad tad. Zapamtite sto sam vam rekao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *