ШАМАР ШМИТУ ЗНАК ЗАПАДУ ДА НЕ ГУРА КОСОВО У УН

ŠAMAR ŠMITU ZNAK ZAPADU DA NE GURA KOSOVO U UN

5 novembra 2021

TO što su Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN „ućutkale“ nelegitimnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, svojevrsna je lekcija Zapadu šta bi moglo da se dogodi ukoliko pokuša da na Ist Riveru progura bilo koje rešenje za Kosovo i Metohiju, a bez zelenog svetla Beograda, Moskve i Pekinga.Naime, kako bi se izbegao ruski veto na produžetak misije Eufora u BiH, zapadne sile pristale su da se u Šmitovom izveštaju ne pominje Kancelarija visokog predstavnika (OHR), kao i da se Nemac u sredu uveče ne obrati članicama SB.

Ovakav ishod jedni tumače kao značajnu diplomatsku pobedu Rusije i Kine, dok drugi idu čak i korak dalje, smatrajući da je pristanak na zahteve Moskve signal sve veće slabosti Zapada.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da na sednici SB nije pobedila Srpska, već istina, kao i da je poslata važna poruka – da nema visokog predstavnika:

– Ovo telo bilo je na strani međunarodnog prava i nije Šmitu dopustilo obraćanje. Ako nije prepoznat po Rezoluciji SB, onda ne može biti prepoznat ni ovde. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao dopustiti ovakvu blamažu. Posle ovoga, na svaku dalju akciju Šmita u BiH, RS će tražiti mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava. Poručujem mu da počne da pravi sebi izlaznu strategiju i vrati se u mirni život.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za „Novosti“, da je epilog sednice SB UN o BiH demonstracija nove pozicije Rusije i Kine i jasna poruka Zapadu da ne mogu više da rade šta hoće:

– Do sada su proturali sve što su hteli u SB. Ovo je diplomatska pobeda Rusije i Kine i dobar signal za rs, jer je ograničena samovolja Zapada. U slučaju Kosova, jasno je da Rusija i Kina mogu u SB mnoge stvari da blokiraju koje su nama na štetu.

Nemački politikolog i stručnjak za zapadni Balkan Bodo Veber kaže da je jasno da su stalne članice SB, SAD, Velika Britanija i Francuska, popustile pred „ucenom Rusije“.

– Za odustajanje Moskve od stavljanja veta na nastavak vojne misije Eufora, oni su pristali na izbacivanje svake reference na OHR i visokog predstavnika u tekstu rezolucije. Time nije oštećen mandat visokog predstavnika i OHR u pravnom smislu, ali je zato politička poruka koju šalju zapadni članovi poražavajuća i opasna, s obzirom na predstojeće izazove koje najavljuje RS.

U sredu uveče, svih 15 članica SB UN podržalo je Rezoluciju 2604, kojom se za još godinu dana produžava misija Eufora u BiH, a čiji bi mandat, da nije bila usvojena nova rezolucija, bio okončan danas. Na sednici su predstavnici SAD, Francuske, Velike Britanije i EU podržali rad Šmita, za razliku od Rusa i Kineza.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja poručio je da u BiH nema visokog predstavnika i ocenio da se trenutna situacija zakomplikovala zbog uticaja spoljnih sila, koje pritiskaju RS i za sve krive i demonizuju Srbe. Kineski izaslanik ocenio je da sistem visokog predstavnika i bonskih ovlašćenja pripadaju prošlosti i da sve probleme u BiH treba da reše domaći političari.

S druge strane, ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild citirala je delove Šmitovog izveštaja, poručujući da se BiH suočava sa „najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji“. Ona je pozvala lidere u toj zemlji da prestanu sa „opasnom i zapaljivom retorikom“, a posebno, kako je navela, Dodik.

KOMENTARI2 komentara

  1. lejka gradinarka says:

    ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild citirala je delove Šmitovog izveštaja, poručujući da se BiH suočava sa „najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji“ - ko je taj šmit,građanin švabske koji se lažno predstavlja.Kome je važno njegovo privatno mišljenje.

  2. Beli Orao says:

    Eto dušobrižnici opet se brinu o nama , strepe , drhte , ma gonite se u TPM vi ste i zakuvali 90-sete pa bi i sad uz pomoć ovog puta juniora izmetbegovića jer stari je već otišao Alahu na ispovjest!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *