ШАМАР СРБИЈИ – ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ће финансирати такозвану косовску полицију

ŠAMAR SRBIJI – EVROPSKA KOMISIJA će finansirati takozvanu kosovsku policiju

9 avgusta 2022

Evropska komisija (EK) planira da izdvoji 6,5 miliona evra u okviru programa koji ima za cilj da pruži podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo, kao i da uvede evropske standarde, prenosi RT.„Program je usmeren na jačanje sektora unutrašnjih poslova, između ostalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova i struktura koje zavise od njega, kao i njegovo usklađivanje sa evropskim standardima“, navodi se u dokumentu.

Pretpostavlja se da će projekat Evropske komisije omogućiti jačanje bezbednosti na Kosovu. Iz evropskog budžeta su spremni da izdvoje 6,5 miliona evra za njegovu realizaciju.

Kako su pojasnili u EK direktan partner će biti Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašene republike Kosovo i njegove strukture, uključujući policiju, agenciju sa sudsku medicinsku ekspertizu i opštine.

Evropska komisija planira da putem ovog projekta pomogne Ministarstvu unutrašnjih poslova da poboljša proces pripreme zakona i omogući njegovu implementaciju kako bi se uskladio sa zakonodavstvom EU. Osim toga, biće organizovani treninzi za osoblje i proširiće se saradnja među kosovskim institucijama i Evropolom.

Po mišljenju EK, rezultat projekta će „osetiti i građani u vidu potpunijeg poštovanja principa vladavine prava, jer će posle toga na Kosovu doći mir i bezbednost“.

Ekspert Međunarodnog instituta za humanitarno-političke studije Vladimir Bruter je pojasnio da Brisel nastoji da uvede zapadne instrukcije u unutrašnje procese Kosova. On smatra da će takav projekat omogućiti evropskim vlastima da kontrolišu izbor najviših zvaničnika.

„Otvaranje i zatvaranje krivičnih predmeta i proceduralni zahtevi će biti usklađeni sa opštim pravilima koja važe u EU. Osim toga, isntruktori mogu imati važnu ulogu u odabiru vodećih kadrova na Kosovu. Oni imaju pravo da izbace sve koji su, po njihovom mišljenju, nepouzdani“, rekao je Bruter.

Ranije je šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao lidere Srbije i samoproglašenog Kosova na pregovore nakon što je došlo do zaoštravanja situacije na granici.

Vlada privremenih prištinskih institucija je 1. avgusta objavila saopštenje u kojem navodi da će građanima Srbije koji uđu na Kosovo i Metohiju biti obezbeđen „dokument za ulazak i izlazak“ i da ponovo registruje Srpske dokumente na teritoriji Kosova. To je izazvalo talas protesta etničkih Srba koji žive na teritoriji samoproglašene republike i došlo je do sukoba sa policijom. Stupanje na snagu Uredbe pomereno je za 1. septembar.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Naivko says:

  Da li je u Srbiji jasno nadležnima da treba da se naprave tri ruske baze

 2. AND says:

  Nakon NATO agresije na SRJ, trebalo je proglasiti okupaciju na srpskom KiM. Nažalost, to nije odradjeno, kao što nije ni nakon martovskog pogroma Srba sa KiM 2004. godine, a nije ni 2008. godine kada su proglasili nezavisnost. Okupator je napravio bazu na teritoriji koja je u privatnoj svojini proteranih Srba, a to ne bi mogao da je proglašena okupacija. Haške konvencije o okupaciji se grubo krše. Da je proglašena okupacija, ne bi mogli ni da sude po zakonima tzv. "kosova".

  • Za Srbiju says:

   Ovo je tačno. Ali ko da proglasi okupaciju, kada je cela Srbija okupirana na sve načine.

 3. Milutin says:

  Po mišljenju EK, rezultat projekta će „osetiti i građani u vidu potpunijeg poštovanja principa vladavine prava, jer će posle toga na Kosovu doći mir i bezbednost“. Surovo glupa i maloumna izjava EK. Jer to bi značilo da će kosovska policija da hapsi pripadnike Rosa pri svakom njihovom upadu na sever Kosova. Koliko neko mora biti glup pa da prevali preko usana ovakvu neku glupost. Jer eto, samo im je to falilo pa da žive u sreći i veselju. Pa ovako nešto nema ni u bajkama za malu decu.

 4. RASPUCHIN says:

  Ponovo naslov : "Šamar Srbiji"! Već smo pročitali gomilu takvih naslova i samo je jedan zaključak a isti bi bio : Srbija je toliko šamarana a ništa još nije shvatila. Ili ... , da ovo povežemo sa onom uzrečicom da je : "nekome nešto sjelo kao budali šamar". Kakve smo mi tek budalčine poslije toliko šamara? A tekst? Pa da budem iskren , nisam ga ni čitao jer je sve već očekivano i da se shvatiti iz naslova.

 5. milorad5 says:

  ne mogu nam ništa,njima treba priznanje de jure a oni to neće dobiti nikada.Sema ako ne misle da pošalju NATO armiju od otprilike 100000 ljudi na kosovo ne mogu ni da brane tu policiju,sa druge strane kako veme prolazi kosovska prevara je na sve tanjoj žici a samo kosovo se davi u propasti svake vrste.Videćemo ko će više da izdrži,prevaranti iz londona kojima treba prizanje ili šiptari koji će ostati bez para,vode ,struje i hrane:) i to uskoro.Jer mafijaška lažna država ne može ni tu policiju efikasno da stvori niti vodi a kamoli komplikovanije i skuplje stvari kao što je energetski sistem itd.Npr.njima je već zdravstveni sistem u raspadu,vatrogasci i službe za elementarne nepogode ne postoje a policija u lokalu se dodatno finansira korupcijom,o čemu bre oni blebeću,kad nema više para za kosovo a tek ih neće biti.Da ne govorimo o političkom haosu u EU koji će uskoro eruptirati svom snagom.Meni je bilo jasno da su u EU shvatili kkoliko su popuš.sa kosovom još pre DVE god.kada su počeli da izbacuju vrlo krupne pretnje i krenuli sa propagandom o predstojećem pritisku na beograd ,pa se nije NIŠTA DESILO a istovremeno su počeli da balave o nekim "popustima" srbiji i navodnoj pomoći itd.Oni su TADA shvatili da je kosovska prevara završena,da nije uspela i da će za kosovske rude morat sa nama da pregovaraju,jer od šiptara nema vajde,a 6,5 mil.evra nije dovoljno ni za kopir mašine i to jasno pokazuje koje su floskule tu u igri i koja šema za pranje para iz EU fondova se tu igra DO JOĐ MOŽE DA SE PLJAČKA NESMETANO TAMO u EU KOMISIJI:)TO je jedini razlog za ove "političke" poruke,nema tu politike smo potkradanje fondova EU i pranje tih pra preko nepostojeće države i vlade:)

 6. Pravda says:

  Dat ce dragi Bog da se i ta nakaradna tvorevina erUpetina raspadne ko pokislo goffno.

 7. persida says:

  Ovo je samo pocetak, uskoro ce stici finansije i za nezavisne policije Sandzaka, Vojvodine itd. "Mir, braco, mir", pevaju u horu Vucic i srpski Patrijarh.

  • Za Srbiju says:

   Baš tako.

 8. Gagi says:

  Mir nema alternativu. Veoma je vazno da se mir sacuva i da se komunisticki kapitalisti razvijaju, makar nas unizavali do krajnjih duhovnih granica. Mudra politika je omogucila da lopovi narodne imovine bezbrizno trose narodni znoj, frustrirani i neizivljeni "narodni dobrotvori" obogatise pevaljke i osobe sa drustvene margine. Koliko je ta bolest uzela maha, pokazuje svakodnevno samoreklamerstvo u prostoti i primitivizmu. Sve ove aktuelne drzavne tegobe i probleme su zamenili silikoni i takmicenje u preskupim damskim tasnicama, ta atmosfera se planski i svesno forsira do totalnog narodnog sludjivanja. Za to vreme, perspektivni potomci ove lopovske kaste pohadjaju prestizne zapadne univerzitete, spremaju ih valjda da naslede ovo blagostanje u Srbiji oko Avale i Sopota koje su nam stvorili njihovi "mudri" roditelji. Evo, "otvorise Balkan" da ponovo zivimo u bratstvu i jedinstvu, verovatno ce ponovo doneti zakone da zastite "preko potrebne gradjane" od bilo kakvih uvreda ili mrkih pogleda. Sve je TO za nase dobro i bolje sutra - Evropsko malo sutra.

 9. Za Srbiju says:

  Šiptarima bi bilo bolje da uče da plivaju.

 10. Za Srbiju says:

  Aleksandar Dugin: "Srbi su na sebe primili udarce, koji su bili namenjeni nama. Naš dug prema Srbima je ogroman. Da se Srbi nisu suprostavili Zapadu, umovi unutar Kremlja se ne bi probudili na vreme i Putinova Rusija bi zakasnila. Mi Srbima dugujemo Kosovo. Da Kosovo opet bude srbsko: to je istorijska i moralna dužnost Rusije. Mi imamo svoje Kulikovo polje, Srbi imaju svoje Kosovo polje. Ali u duhu, to je jedno isto polje na kojem ćemo se sresti i potući neprijatelja u poslednjoj bici na Zemlji."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *