ШАМАР СРБИЈИ: Курц Шиптарима носи лепу поруку!?

ŠAMAR SRBIJI: Kurc Šiptarima nosi lepu poruku!?

6 novembra 2018

Nakon posete Beogradu, Kurc se uputio ka Prištini, a uoči sastanaka s kosovskim zvaničnicima izjavio da će Austrija podržati prijem Kosova u Interpol.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc juče je razgovarao u Beogradu s predsednikom Srbije i premijerkom, a danas je za austrijsku agenciju APA rekao da njegova zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola. Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka promenila svoj stav.Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će „Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova“.

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi s međunarodnom policijskom saradnjom, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

„To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju“, rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

KOMENTARI3 komentara

  1. Vesko says:

    EU Rajh sam sebi zabija noz u leda! Primiti u Interpol najvece narko boseve je dokaz da je EU Rajh inzutra finansijski truo i da ce biti slomljen uskoro, jer ako su te narko pare za njihove banke koje to preu toliko bitne onda su gotovi.

  2. kraljevi i valjevo says:

    Vucic se naljutio, Vucic je toliko konsterniran da vise nikada nece uzeti Sebastijanovo prezime u usta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *