ШАМАР ЗА СРБИЈУ И ВУЧИЋА: Запад још једном спустио Србију

ШАМАР ЗА СРБИЈУ И ВУЧИЋА: Запад још једном спустио Србију

15 маја 2017

Виши сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике (ЦЕПА) сматра да је „веома могуће“ да ће улазак Црне Горе у НАТО променити слику Алијансе у очима грађана Србије, „уколико Црна Гора постане успешнија и привуче више инвестиција“.

– Чланство у НАТО само по себи представља још један корак ка чланству у ЕУ, мислим да све те ствари служе као потенцијални пример грађанима Србије. Ја лично не верујем у то да Србија жели да буде неутрална зато што је, сетите се, Југославија под Титом била несврстана, била неутрална. Али, пре или касније, морате да бирате. Ви нисте Швајцарска, ви нисте богата земља са специфичном позицијом – казао је Бугајски у интервјуу за портал „Јуропијен вестерн Балканс“ (ЕWБ) који је дао током Форума 2БС у Будви где је био један од говорника.

Да ли ће Србија бити уз најјаче, или…?

Он је навео да је „Србија земља која ће бити окружена НАТО земљама и која ће заостати у реформи своје војске, у програмима модернизације уколико не постане део НАТО“.

– Ја не могу да замислим српског официра који жели да буде ближе повезан са руском војском, много тога је застарело, а финансирање ће се заиста смањити, видећете реалне проблеме у Русији, пре него да буде део најмодерније војне организације на свету. То мени нема смисла. Желите да будете део најбољих, а не других иза најбољих. Очигледно је то политичка одлука у Србији и биће потребно више времена. У другим земљама региона мислим да ће процес бити бржи, а Србија ће представљати изазов – оценио је Бугајски.

На констатацију ЕWБ да је на скупу у Будви Црна Гора означена као неко ко ће променити правила игре и питање какве су последице уласка те државе у НАТО по Црну Гору и регион, Бугајски је рекао да је „након осмогодишњег затишја коначно НАТО довео новог члана“.

– Сетите се, није било ниједног новог члана од самита у Букурешту 2008. Ово је заправо прилика за НАТО да поново добије замах у погледу своје мисије. И сетите се, његова мисија јесте да у чланство уведе све европске земље које испуњавају услове за заједничку одбрану, које су демократска друштва, које имају решено питање граница, које су спровеле реформе војске, које имају цивилно-војне односе у складу с одрдбама НАТО и многе друге услове, а Црна Гора је све то испунила – навео је Бугајски.

Ако услов није НАТО, онда ће бити Косово

Упитан да ли је могуће да нека држава, поготово са западног Балкана, постане чланица ЕУ без уласка у НАТО, амерички аналитичар одговара да је „могуће и то зависи од ЕУ“.

– Србија би могла да буде пример некога ко улази у ЕУ пре уласка у НАТО. Онда ће питање за Србију, наравно, бити Косово. Косово жели да буде члан и једног и другог. И ако изгради војску, мислим да ће инвестирати пуно средстава у покушају да постану члан НАТО, чим им то буде дозвољено. То ће створити проблем за Србију зато што би Србија чак могла да има Косово у НАТО, а она ће бити ван Алијансе – казао је Бугајски.

На питање ЕWБ како види руски утицај на Балкану и какве су последице руског мешања у унутрашња питања свих земаља Западног Балкана, Бугајски наводи да треба „погледати ширу слику“.

– Мислим да је то више од мешања. Стално чујем како се Руси „мешају“. Мислим да је више од мешања. Руси користе овај регион да поткопају и на крају растуре Запад, да спрече даље проширење ЕУ, да створе расколе унутар европских НАТО чланица по питању тога како се односити с овдашњим питањима, могуће и да у једном тренутку можда пожеле и да поново покрену рат – можда у Босни, можда у Македонији, можда између Косова и Србије – како би одвукли пажњу НАТО и себе убацили као посреднике“, рекао је он.

Бугајски је навео да је „то попут типа са шибицама – запали кућу, а онда дође као ватрогасац“.

– У руској је традицији да започињу сукобе, а онда се убаце као посредници, чиме јачају своју улогу у региону. Из свих ових разлога и чињенице да ЕУ запоставља регион и да он још увек није интегрисан у НАТО, Русија има више прилике да спроводи своју стратегију према Западу. Ја то зовем „меким трбухом Европе“, другим речима оно у шта можете јако ударити и створити проблеме Алијанси и Западу – оценио је амерички аналитичар.

KOMENTARI14 коментара

 1. Trifun says:

  Samo nek se prave pametni, kao niko ne moze da razumije njihovu strategiju propagande da sve ono zlo sto oni rade drugima pripisu suparniku. Kome je to upuceno? Nama sigurno nije. Rusija je u ratu, direktnom, protiv zapadnih genocdinih hijena ako nisu primjetili. Nema nazad.

  • Uspon Kraljevine Srbije says:

   E pa necemo u NATO, taman ostao jedan kamicak na ovim prostorima!!! Eto, necemo...

 2. električar says:

  Pravi Nato "analitičar" ... Niko ne bi rek'o da je običan agitator ...

 3. Za Srbiju says:

  Када неко изговори оволико будалаштина и лажи, још на јавном месту, без да трепне, јасно је да је демонизован. Јер да је у њему ишта људског, барем би поцрвенео од блама.

  • Đuro says:

   Pocrveneo od blama ,nikad,a ni ovi koji su ga pozvali i platili da ga slušaju,tu ne stanuje poštenje ,a takođe ni tkz"čojstvo"junaštvo će se moći pokazati ,kad ih demokrati pošalju u Siriju,Irak,i slične destinacije.

 4. Kulak says:

  Video sam neke njegove ranije analize događanja u Makedoniji. Sve je ispromašivao. Bugajski je rusofob i ta rusofobija koju je dobio kućnim odgojem vuče ga u greške.Trećerazredni analitičar. Može on Rusima soli na rep.

 5. ZoranM says:

  Izjava Bugajskog na račun Rusije: „to je poput tipa sa šibicama – zapali kuću, a onda dođe kao vatrogasac“. Moj komentar na ovu izjavu: „Pa ovo je tačan opis delovanja SAD-a“.

 6. Z says:

  Realno gledajuci ( ali sa njihovog stanovista)sve je to tacno . Da li je on nato ili sta vec analiticar to je stav koji se ubacuje kod nas, i otprilike ce uspeti.Mi smo problem.

 7. Mare says:

  Za godinu dana dve najkasnije pobeći će NATO glavom bez obzira sa Kosova. Ako ništa onda zbog crkava i manastira i grobova predaka i krvi prolivene za Kosovo i Metohiju. Kad krene juriš to će biti kraj šiptarima i NATO.

 8. Dragoslavic says:

  Svajcarska je okruzena NATO-om pa nije clanica. Okruzena je evropskom unijom panije unija...

 9. Bečki konjušar says:

  Ajmo glupi srbi. Svi u NATO pakt. Oni nas nisu bombardovali sa uranijumskim bombama zato što nas mrze vrč zbog demokratije i da bi pomogli siptarima na Kosovu i Metohiji da nam lakše povade bubrege i druge organe.

 10. Lajla says:

  Ovaj lik,agitatormkaze:" Setite se, nije bilo nijednog novog člana od samita u Bukureštu 2008. Ovo je zapravo prilika za NATO da ponovo dobije zamah u pogledu svoje misije. I setite se, njegova misija jeste da u članstvo uvede sve evropske zemlje koje ispunjavaju uslove za zajedničku odbranu, koje su demokratska društva, koje imaju rešeno pitanje granica, koje su sprovele reforme vojske, koje imaju civilno-vojne odnose u skladu s odrdbama NATO i mnoge druge uslove, a Crna Gora je sve to ispunila – naveo je Bugajski". Ovaj laze na kub.Manite se manijaka.

 11. slobo says:

  Kako uvijek hvale sebe .Rusija I vojska zastarela .Pa vi stvarno ste debili koji lazu prvo sebe I svoj narod a ostali su vas procitali .Nemozete vise prodavat vuda pod bubrege .Samo prijetite a kazu neboj se psa koji laje .Rusija je za vas pojam I institucija .Ameri znaju vrlo dobro ali ne smiju priznati ako I'm se ukrste putevi bilo gdje (a izgleda u Siriji ce ubrzo )da ce izvuci deblji kraj .Samo pokusavaju galamom da nekog isprepadaju .Gosn Putin samo suti Hladan ko spricer .Gospodo imate izbor sve je do vas cekamo vas .Tako to Ruje rade .

 12. PETAR says:

  MA NEK SE NOSE I RUSIJA I NATO, SVE SAME SILEDZIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u