ШАМАР ЗА СРБИЈУ И ВУЧИЋА: Запад још једном спустио Србију

ŠAMAR ZA SRBIJU I VUČIĆA: Zapad još jednom spustio Srbiju

15 maja 2017

Viši saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA) smatra da je „veoma moguće“ da će ulazak Crne Gore u NATO promeniti sliku Alijanse u očima građana Srbije, „ukoliko Crna Gora postane uspešnija i privuče više investicija“.

– Članstvo u NATO samo po sebi predstavlja još jedan korak ka članstvu u EU, mislim da sve te stvari služe kao potencijalni primer građanima Srbije. Ja lično ne verujem u to da Srbija želi da bude neutralna zato što je, setite se, Jugoslavija pod Titom bila nesvrstana, bila neutralna. Ali, pre ili kasnije, morate da birate. Vi niste Švajcarska, vi niste bogata zemlja sa specifičnom pozicijom – kazao je Bugajski u intervjuu za portal „Juropijen vestern Balkans“ (EWB) koji je dao tokom Foruma 2BS u Budvi gde je bio jedan od govornika.

Da li će Srbija biti uz najjače, ili…?

On je naveo da je „Srbija zemlja koja će biti okružena NATO zemljama i koja će zaostati u reformi svoje vojske, u programima modernizacije ukoliko ne postane deo NATO“.

– Ja ne mogu da zamislim srpskog oficira koji želi da bude bliže povezan sa ruskom vojskom, mnogo toga je zastarelo, a finansiranje će se zaista smanjiti, videćete realne probleme u Rusiji, pre nego da bude deo najmodernije vojne organizacije na svetu. To meni nema smisla. Želite da budete deo najboljih, a ne drugih iza najboljih. Očigledno je to politička odluka u Srbiji i biće potrebno više vremena. U drugim zemljama regiona mislim da će proces biti brži, a Srbija će predstavljati izazov – ocenio je Bugajski.

Na konstataciju EWB da je na skupu u Budvi Crna Gora označena kao neko ko će promeniti pravila igre i pitanje kakve su posledice ulaska te države u NATO po Crnu Goru i region, Bugajski je rekao da je „nakon osmogodišnjeg zatišja konačno NATO doveo novog člana“.

– Setite se, nije bilo nijednog novog člana od samita u Bukureštu 2008. Ovo je zapravo prilika za NATO da ponovo dobije zamah u pogledu svoje misije. I setite se, njegova misija jeste da u članstvo uvede sve evropske zemlje koje ispunjavaju uslove za zajedničku odbranu, koje su demokratska društva, koje imaju rešeno pitanje granica, koje su sprovele reforme vojske, koje imaju civilno-vojne odnose u skladu s odrdbama NATO i mnoge druge uslove, a Crna Gora je sve to ispunila – naveo je Bugajski.

Ako uslov nije NATO, onda će biti Kosovo

Upitan da li je moguće da neka država, pogotovo sa zapadnog Balkana, postane članica EU bez ulaska u NATO, američki analitičar odgovara da je „moguće i to zavisi od EU“.

– Srbija bi mogla da bude primer nekoga ko ulazi u EU pre ulaska u NATO. Onda će pitanje za Srbiju, naravno, biti Kosovo. Kosovo želi da bude član i jednog i drugog. I ako izgradi vojsku, mislim da će investirati puno sredstava u pokušaju da postanu član NATO, čim im to bude dozvoljeno. To će stvoriti problem za Srbiju zato što bi Srbija čak mogla da ima Kosovo u NATO, a ona će biti van Alijanse – kazao je Bugajski.

Na pitanje EWB kako vidi ruski uticaj na Balkanu i kakve su posledice ruskog mešanja u unutrašnja pitanja svih zemalja Zapadnog Balkana, Bugajski navodi da treba „pogledati širu sliku“.

– Mislim da je to više od mešanja. Stalno čujem kako se Rusi „mešaju“. Mislim da je više od mešanja. Rusi koriste ovaj region da potkopaju i na kraju rasture Zapad, da spreče dalje proširenje EU, da stvore raskole unutar evropskih NATO članica po pitanju toga kako se odnositi s ovdašnjim pitanjima, moguće i da u jednom trenutku možda požele i da ponovo pokrenu rat – možda u Bosni, možda u Makedoniji, možda između Kosova i Srbije – kako bi odvukli pažnju NATO i sebe ubacili kao posrednike“, rekao je on.

Bugajski je naveo da je „to poput tipa sa šibicama – zapali kuću, a onda dođe kao vatrogasac“.

– U ruskoj je tradiciji da započinju sukobe, a onda se ubace kao posrednici, čime jačaju svoju ulogu u regionu. Iz svih ovih razloga i činjenice da EU zapostavlja region i da on još uvek nije integrisan u NATO, Rusija ima više prilike da sprovodi svoju strategiju prema Zapadu. Ja to zovem „mekim trbuhom Evrope“, drugim rečima ono u šta možete jako udariti i stvoriti probleme Alijansi i Zapadu – ocenio je američki analitičar.

KOMENTARI14 komentara

 1. Trifun says:

  Samo nek se prave pametni, kao niko ne moze da razumije njihovu strategiju propagande da sve ono zlo sto oni rade drugima pripisu suparniku. Kome je to upuceno? Nama sigurno nije. Rusija je u ratu, direktnom, protiv zapadnih genocdinih hijena ako nisu primjetili. Nema nazad.

  • Uspon Kraljevine Srbije says:

   E pa necemo u NATO, taman ostao jedan kamicak na ovim prostorima!!! Eto, necemo...

 2. električar says:

  Pravi Nato "analitičar" ... Niko ne bi rek'o da je običan agitator ...

 3. Za Srbiju says:

  Kada neko izgovori ovoliko budalaština i laži, još na javnom mestu, bez da trepne, jasno je da je demonizovan. Jer da je u njemu išta ljudskog, barem bi pocrveneo od blama.

  • Đuro says:

   Pocrveneo od blama ,nikad,a ni ovi koji su ga pozvali i platili da ga slušaju,tu ne stanuje poštenje ,a takođe ni tkz"čojstvo"junaštvo će se moći pokazati ,kad ih demokrati pošalju u Siriju,Irak,i slične destinacije.

 4. Kulak says:

  Video sam neke njegove ranije analize događanja u Makedoniji. Sve je ispromašivao. Bugajski je rusofob i ta rusofobija koju je dobio kućnim odgojem vuče ga u greške.Trećerazredni analitičar. Može on Rusima soli na rep.

 5. ZoranM says:

  Izjava Bugajskog na račun Rusije: „to je poput tipa sa šibicama – zapali kuću, a onda dođe kao vatrogasac“. Moj komentar na ovu izjavu: „Pa ovo je tačan opis delovanja SAD-a“.

 6. Z says:

  Realno gledajuci ( ali sa njihovog stanovista)sve je to tacno . Da li je on nato ili sta vec analiticar to je stav koji se ubacuje kod nas, i otprilike ce uspeti.Mi smo problem.

 7. Mare says:

  Za godinu dana dve najkasnije pobeći će NATO glavom bez obzira sa Kosova. Ako ništa onda zbog crkava i manastira i grobova predaka i krvi prolivene za Kosovo i Metohiju. Kad krene juriš to će biti kraj šiptarima i NATO.

 8. Dragoslavic says:

  Svajcarska je okruzena NATO-om pa nije clanica. Okruzena je evropskom unijom panije unija...

 9. Bečki konjušar says:

  Ajmo glupi srbi. Svi u NATO pakt. Oni nas nisu bombardovali sa uranijumskim bombama zato što nas mrze vrč zbog demokratije i da bi pomogli siptarima na Kosovu i Metohiji da nam lakše povade bubrege i druge organe.

 10. Lajla says:

  Ovaj lik,agitatormkaze:" Setite se, nije bilo nijednog novog člana od samita u Bukureštu 2008. Ovo je zapravo prilika za NATO da ponovo dobije zamah u pogledu svoje misije. I setite se, njegova misija jeste da u članstvo uvede sve evropske zemlje koje ispunjavaju uslove za zajedničku odbranu, koje su demokratska društva, koje imaju rešeno pitanje granica, koje su sprovele reforme vojske, koje imaju civilno-vojne odnose u skladu s odrdbama NATO i mnoge druge uslove, a Crna Gora je sve to ispunila – naveo je Bugajski". Ovaj laze na kub.Manite se manijaka.

 11. slobo says:

  Kako uvijek hvale sebe .Rusija I vojska zastarela .Pa vi stvarno ste debili koji lazu prvo sebe I svoj narod a ostali su vas procitali .Nemozete vise prodavat vuda pod bubrege .Samo prijetite a kazu neboj se psa koji laje .Rusija je za vas pojam I institucija .Ameri znaju vrlo dobro ali ne smiju priznati ako I'm se ukrste putevi bilo gdje (a izgleda u Siriji ce ubrzo )da ce izvuci deblji kraj .Samo pokusavaju galamom da nekog isprepadaju .Gosn Putin samo suti Hladan ko spricer .Gospodo imate izbor sve je do vas cekamo vas .Tako to Ruje rade .

 12. PETAR says:

  MA NEK SE NOSE I RUSIJA I NATO, SVE SAME SILEDZIJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *