ШАМАР ЗАПАДУ: Грчка прекинула преговоре са „тројком”

ŠAMAR ZAPADU: Grčka prekinula pregovore sa „trojkom”

31 januara 2015

tsipras varoufakis2Atina ne želi povratak „trojke”, niti isplatu zaostale tranše međunarodnog kredita pomoći. Nova grčka vlada takođe ne želi produžavanje rokova tekućeg kreditnog paketa koji se završava krajem februara, saopštio je novi grčki ministar finansija Janis Varufakis, nakon završetka veoma napetih razgovora u Atini sa Jerunom Dejselblumom, predsednikom Evrogrupe.

U razgovorima sa Dejselblumom ministar Varufakis jasno je stavio do znanja da će nova vlada pregovarati samo sa Evropskom komisijom i Centralnom bankom, i to na novim osnovama, tako da bilo kakvi kontakti sa „trojkom” (MMF, ECB, Evropska komisija) iz ranijeg perioda „više nemaju smisla”. Postoji ozbiljna razlika u viđenju politike pomoći, dodao je Varufakis.

Prema rečima novog grčkog ministra finansija, zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i koje bi doprinele uravnoteženju budžeta, ali neće prihvatiti deflatornu krizu i neodrživi dug.

„Ova platforma nam omogućava da dobijemo poverenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje”, poručio je Varufakis.

On je podvukao da je ovo bio sastanak upoznavanja, ali da smatra da je protekao u dobroj klimi i da, bez obzira na već poznate stavove EU koji su ponovljeni, postoji realna šansa za dalju saradnju na potpuno novim osnovama, prihvatljivim za obe strane.

„Imali smo značajne razloge da se susretnemo sa predstavnicima nove vlade Grčke uoči isteka tekućeg paketa međunarodne pomoći”, istakao je Dejselblum. On je istovremeno upozorio Grčku da ne „ignoriše dogovore postignute u okviru paketa pomoći toj zemlji” i da postoje jasno utvrđena pravila delovanja unutar Evrogrupe. Nakon razgovora sa nizom predstavnika zvanične Atine i susreta sa Varufakisom, Dejselblum je najavio da će „o daljoj budućnosti odnosa dve strane” biti još reči pre isteka tekućeg paketa pomoći 28. februara.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *