ШАМАРЧИНА АМЕРИЦИ: Лидери Европе окренули леђа Трампу?!

ŠAMARČINA AMERICI: Lideri Evrope okrenuli leđa Trampu?!

4 jula 2017

„Evropa je sama“ rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel krajem maja, od kada sve više evropskih političara glasno istupa protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Evropa je tiho negodovala još od pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi prošle godine. Malo po malo, šapati su postajali sve glasniji, a prva je presekla Angela Merkel.

Nemačka kancelarka žestoko je kritikovala SAD i Veliku Britaniju u govoru na predizbornom skupu u Minhenu, istakavši da „Evropa mora da uzme stvar u svoje ruke nakon nezadovoljavajućih razgovora na sastanku G7“.

– Sada je postalo jasno: Evropa više ne može da se osloni na svoje dugogodišnje partnere iz Velike Britanije i SAD. Naša sudbina je sada isključivo u našim rukama. Prošla su vremena kada smo morali da se oslonimo na druge. To sam jasno iskusila u prethodnih nekoliko dana. Evropljani su sami – poručila je Merkelova na skupu u Bavarskoj nakon G7 samita.

Njene reči ohrabrile su i druge političare.

Dve nedelje kasnije američki Senat je odlučio da pooštri sankcije protiv Moskve, a senatori su svoju odluku dopunili otvorenim pretnjama protiv evropskih firmi koje posluju u sferi energetike sa Rusijom.

Nakon toga, ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel i kancelar Austrije Kristijan Kern javno su optužili senatore da pod maskom sankcija lobiraju za interese američke gasne industrije. Oni su tada poručili da „ne mogu da prihvate sankcije, suprotne međunarodnom pravu, protiv evropskih preduzeća koja učestvuju u izgradnji evropskog snabdevanju energijom.“

– O tome ko nam isporučuje gas i kako, na osnovu pravila otvorenosti i tržišne privrede, odlučujemo mi – naglasili su Kern i Gabrijel.

Ovako oštar stav protumačen je kao opiranje Evrope koja je do tada podržavala Ameriku u politici prema Rusiji.

Potpuni zaokret stigao je od čoveka koji se smatra novim licem na vrhu Evrope, francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je sa dve izjave u intervjuu za velike svetske medije, postavio Evropu na novi kurs.

– Cilj Putina je obnavljanje Velike Rusije jer smatra da je to uslov da opstane njegova zemlja, ali ne misli da teži da oslabi ili uništi Evropu – rekao je Makron novinarima, a onda ih dodatno zbunio rečima: „Smenjivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada nije više prioritet u rešavanju sirijske krize i neophodno je fokusirati se na borbu protiv terorizma.“

Ovim rečima je potpuno promenio politiku koju je Evropa sve do nedavno vodila. U isto vreme istupio je i predsednik Češke Miloš Zeman, koji je kritikovao zajedničke sancije Brisela i Vašingtona prema Rusiji, za koje je rekao da štete njegovoj zemlji.

– Suverenoj zemlji ne bi smelo da se brani da trguje s kim hoće samo zato što je neki „Veliki Brat“ odlučio da protiv te zemlje uvede sankcije – rekao je Zeman.

Očigledna je promena pravca evropskih političara, koja se razilazi od Vašingtona ali i Brisela. Makron je ranije upozorio da EU mora da se menja ili će je Francuska napustiti, a mnogi su izgleda stali na njegovu stranu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Masoni se zezaju, a mi citamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *