ШАМАРЧИНА АМЕРИЦИ! ШАХ – МАТ У АЗИЈИ: Путин протерао Америку из средње Азије

ŠAMARČINA AMERICI! ŠAH – MAT U AZIJI: Putin proterao Ameriku iz srednje Azije

6 novembra 2017

Tokom posete Vladimira Putina Iranu potpisan je memorandum o razvoju iranske energije u okviru kojeg će Gasprom započeti izgradnju gasovoda do Indije dužine 1.200 kilometara. Kroz ovaj gasovod će teći iranski gas.

Ostatak vesti odnosio se na trilateralnu saradnju s Azerbejdžanom oko velikog infrastrukturnog projekta „Koridor sever-jug“ od St. Peterburga do iranske luke Bandar Abas i Indije i, naravno, razvoju situacije u Siriji i kako iskoreniti ISIS.

Projekt IPI

Gasovod do Indije zaslužuje puno više od dva retka, jer je reč o projektu „IPI“, koji povezuje Iran, Pakistan i Indiju, što je Vašington smatrao za svoje ekskluzivno pravo kada je preko Avganistana nameravao da Indiju snabdeva gasom iz Turkmenistana.

U proteklih gotovo 16 godina američke vojne prisutnosti u Avganistanu je to bio neformalni cilj svih američkih administracija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak potvrdio je da će Moskva i Teheran potpisati memorandum o razumevanju za izgradnju novog gasovoda. Dodao je da će on biti dug 1.200 kilometara, da će povezati Iran i Indiju, ali i da će Gasprom imati važnu ulogu razvoju iranskih gasnih polja duž budućeg gasovoda.

Iako ruski ministar nije naveo više detalja, jasno je da to nije stari IPI gasovod koji je trebalo da poveže severni Iran i Indiju kroz istočnu pakistansku luku Gvadar i Baluchistan. Tu je i navodno podvodni deo u Persijskom zalivu.

Iako je danas Hilari Klinton politički mrtva, ona je bila jedna od glavnih prepreka za izgradnju gasovoda između Irana, Pakistana i Indije. Klintonova se grčevito borila za izgradnju gasovoda TAPI, koji bi povezivao Turkmenistan, Avganistan, Pakistan i Indiju, što je bio važan cilj Klintonove administracije i prioritet spoljne politike Buša mlađeg.

Kada je Hilari Klinton bila na vrhuncu mandata kao državna sekretartka činilo se da je američki gasovod TAPI gotova stvar. Ali on nikada nije izgrađen, najvećim delom zbog nesposobnosti američke vojske da od Avganistana stvori mirnu i prosperitetnu zemlju.

Zapravo, do danas nisu izgrađeni ni jedan ni drugi gasovod. Ono što je malo poznato, TAPI je bio jedan od glavnih, ako ne i ključni razlog za nametanje sankcija Iranu 2012. godine i isključenje Islamske Republike iz sistema SWIFT, a ne nuklearni program.

Troškovi avganistanskog rata, zavisno od procene, iznose 600 milijardi dolara samo za američku stranu, ne računajući saveznike.

Dakle, vitalne energetske infrastrukture za Pakistan i Indiju su odgođene za više od 10 godina samo kako bi se sprečio Iran da ojača uticaj u regiji. Bilo je važnije voditi rat za gasovod, nego dozvoliti stanovništvu u regiji pristup obilju jeftine energije.

Da sve bude još strašnije po SAD, ako i postoji nada za završetak gasovoda TAPI, to se može dogoditi samo uz pomoć Rusije, Kine i Indije u stabilizaciji Avganistana.

Šah – mat Moskve

S druge strane. gasovod Iran-Pakistan-Indija je najbolje rešenje za Indiju, puno isplativiji i bolji od američke verzije Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija.

Iz saopštenja ruskog ministra energetike jasno se može iščitati:

1. Indija više nije mogla čekati na američki gasovod, jer hitno mora osigurati energetske potrebe.
2. Američki uticaj u regiji, vojno u Iraku i Siriji, vrlo brzo nestaje.
3. Uticaj Hilari Klinton na spoljnu politiku danas je ravan nuli, a ona je bila jedna od glavnih zagovornika gasovoda TAPI.
4. Novi IPI gasovod će se moći povezati s turkmenistanskim ogrankom TAPI, ako ikada dođe do grada Multana u Pakistanu.
5. Rusija je veliki pobednik i Gasprom može da proširi uticaj na Srednju Aziju.
6. Malo je verovatno da će Evropa nametnuti američke sankcije svojim kompanijama koje rade s Iranom i Rusijom na energetskim projektima

Osim toga, i Irak i Iran su u međuvremenu učinili ogromne diplomatske korake, koji su onemogućili osvetu SAD.

Vašington sve što se događa tradicionalno smatra „rešivim problemom“, iako se Tramp bavi uglavnom unutrašnjom politikom, a neokonzervativci, koji upravljaju spoljnom politikom, uopšte nisu reagovali na ovaj poraz.

Istina, SAD određene korake preduzima kako bi se sprečila Kina u svom projektu Novog puta svile, ali Vašington nema nikakav jasan i efikasan odgovor, osim dodatnog bombardovanja Avganistana, što s druge strane znači da njihov gasovod TAPI nikada neće biti izgrađen.

(Logično)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Kad dođe stani-pani onda se shvati da se demokratija,pogotovo čemerikina,ne maže na hleb,a još manje pije!

 2. Beli Orao says:

  USrAnci trebaju li vam pelene ,zamolite Kineze oni ih proizvode, dobre i jeftine! Hahahaaaaaaaaa

 3. vindfaker says:

  @zaharije, ...to je ono sto ti ne razumijes...

 4. Konj says:

  Svaka cast Putine, velemajstore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *