ШАМАРЧИНА ХРВАТИМА ОД БРИТАНСКОГ ИСТОРИЧАРА: „У Југославији су била два покрета отпора – четнички и партизански, а УСТАШЕ СУ НАЈВЕЋЕ ЗЛО У ИСТОРИЈИ!“

ŠAMARČINA HRVATIMA OD BRITANSKOG ISTORIČARA: „U Jugoslaviji su bila dva pokreta otpora – četnički i partizanski, a USTAŠE SU NAJVEĆE ZLO U ISTORIJI!“

10 jula 2017

Ugledni britanski istoričar Jan Keršou ustvrdio je da su u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata bila dva pokreta otpora – četnički i partizanski.

Keršou je nedavno objavio knjigu „Do pakla i natrag – Evropa 1914.-1949.“ u kojoj se bavi uzrocima i posledicama rata na prostoru Evrope, sa posebnim osvrtom na dešavanja na Balkanu.

Dno sadističkog užasa

Britanac piše: „Posle nemačke invazije na Jugoslaviju u aprilu 1941. formirana je Nezavisna Država Hrvatska (čiji je sastavni dio bila i Bosna i Hercegovina). Ovde su Nemci prepustili drugima da za njih obave prljave poslove. Postavili su režim Ante Pavelića, vođe ustaškog fašističkog pokreta, čiji teror izmiče svakom pokušaju opisa. Bio je to fanatični pokret koji je pre dolaska na vlast imao 5.000 pripadnika odlučnih da ‘očiste’ zemlju od svih nehrvata, dakle polovinu od 6,3 miliona stanovnika. Pavelićev cilj bilo je rešavanje ‘srpskog pitanja’ tako što će trećinu od oko dva miliona Srba preobratiti na katolicizam, trećinu proterati i trećinu pobiti. To je ludilo bilo smrtonosno.

Je li Pavelić bio mentalno zdrav – navodno je na radnom stolu držao korpu punu ljudskih očiju – otvoreno je pitanje. No nema sumnje da mnogi njegovi sledbenici nisu. Zločini koje su počinili ustaški eskadroni smrti protiv Srba, Jevreja i Roma, te masakri čitavih zajednica, s ciljem da se potre svaki nehrvatski uticaj, spadaju u samo dno sadističkog užasa. Primera radi, u gradu nedaleko od Zagreba ubijeno je oko petsto srpskih muškaraca, žena i dece. Kada su se, čuvši za to, ljudi iz okolnih sela, njih dvesto pedeset, okupili da bi pristupili konverziji u katolicizam i tako izbegli smrt, šestorica ustaša zatvorila su ih u pravoslavnu crkvu, gde su ih pobili maljevima. Ustaška ubijanja bila su opscene orgije ponižavanja i torture. Čak i u regiji kojoj je političko nasilje bilo svojstveno nikada pre nije se dogodila takva ljudska katastrofa. Do 1943. ustaše su pobili oko 400.000 ljudi“.

Dva antifašistička pokreta

Ustaški zločini podsticali su, kaže on, antifašističke osećaje i pridoneli jačanju komunističkog partizanskog pokreta na čelu s Josipom Brozom Titom.

Britanski istoričar dalje navodi: „Brutalnost nemačke okupacije Jugoslavije, pokolji i represalije, uz psihopatske zločine koje su počinili ustaše, doveo je do nastanka dvaju odvojenih pokreta otpora: četnika, pod vodstvom nacionalističkih oficira koji su hteli uspostavu Velike Srbije pod dinastijom Karađorđevića, i komunista, koje je predvodio Hrvat Josip Broz Tito. Oba pokreta otpora borila su se međusobno, kao i protiv Nemaca, ustaša, te bosanskih muslimanskih, crnogorskih i albanskih separatista. Tek kad je rat ušao u poslednju fazu, Titovi komunistički partizani, uz političku i logističku podršku Britanaca, postali su dominantna snaga otpora i uspostavili temelje svoje posleratne vlasti u Novoj Jugoslaviji, jedinoj europskoj zemlji u kojoj je pokret otpora (uz izvesnu pomoć Moskve) stekao kontrolu i formirao vlast.“

Uloga Stepinca

Keršou piše i o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u događajima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata:

„U nemačkim satelitima hrišćanske su crkve reagovale na različite načine kada je Jevrejima i drugim žrtvama brutalnog rasizma trebalo pružiti pomoć. Patološki sadizam ustaša prema Srbima, Romima i Jevrejima Vatikan nije osudio. Štaviše, Anti Paveliću, neprikosnovenom gospodaru NDH, omogućena je audijencija kod pape. Franjevci su učestvovali u nekim od najstrašnijih ustaških zločina. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio je lojalan NDH, ali je intervenisao u korist Jevreja ili Srba u trideset četiri navrata“

(Jutarnji, Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Stepinac je lično ubijao srbsku decu u Sisačkom logoru.

 2. Pera says:

  Kad nas neki nas brani, kao npr. Rus, to je uredu, ali kad nas brani englez, koji su prodavali Irce, zene i decu kao roblje u americi, da bi se parili sa crncima robovima i dobijali hibride, e vala NEtreba !

  • padre says:

   Nikoga on ne brani, pa si se ti toliko uzjogunio, nego se bavi istorijom!

   • Djordje says:

    Da ali on ne pise celu istoriju skot anglosaxsonski vec pise onoliko koliko misli da mi trebamo a i vec znamo a iza svega stoji sama engleska djavolska kruna naravno sa vatikanom.

 3. Kosovac says:

  Ala je šamarčina Hrvatima kada im Stepinca proglasiš za sveca.

 4. Trifun says:

  Komunisti su se borili protiv okupatora, malcice, ali su se najvise borili protiv srpske drzavnosti i srpskog naroda.

  • Dejan says:

   Svaka čast na komentaru

  • vitez says:

   Komunisti su bili okupator kao i svaki drugi.Odrekli se vere i nacije i stvorili novu nazovi novu ateističku veru.Nema razlike izmedju polu meseca ,svastike i petokrake. Žalosno je sto je Srpski narod po drugi put u istoriji preuzeo janičarski odnos prema svojoj državi.

 5. Ličanin says:

  Pa to su poznate činjenice, Srbija se i danas, kao Jugoslavija nekad deli na proistočni blok i Rusiju (Partizani), prozapadni, za kralja i Otadžbinu (Četnici), za koga su bili Ustaše, naravno za Hitlera i Naciste. Na žalost u Srbiji i galje ostaje i dalje podela na Istok i Zapad, a susrdnoj nam Državi veličaju Nacizam.

  • Kosovac says:

   @Ličanin,…. U pravu si za ovu podelu, samo imaš jednu grešku: Partizani nisu nikad mogli biti za Ruse, jer Rusi tada nisu postojali, bili su to Sovjeti. Partizani su navijali za Sovjete, da su se deklarisali za Ruse, od njihovih komesara bi im letele glave.

 6. Svetislav Surina says:

  Oni koji su samo mesec dana ratovali protiv Nemaca, a sa talijanskim fašistima išli rame uz rame,nisu nikakav pokret otpora.Pokret otpora su bili samo partizani na čelu sa drugom TITOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *