ШАМАРЧИНА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Рус и Кинез развејали Трампове снове и „изолацији Русије“!

ŠAMARČINA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Rus i Kinez razvejali Trampove snove i „izolaciji Rusije“!

29 aprila 2017

Zamenik šefa ruske diplomatije Gennadij Gatilov izjavio je tokom sednice Saveta bezbednosti UN, koja je noćas održana u Njujorku, da njegova zemlja teži saradnji sa svima u svetu i da ne pokušava da bilo koga izoluje.

Gatilov je naglasio da je zvaničnoj Moskvi utoliko čudnije što Sjedinjene Države ne samo da zvanično operišu nepostojećom „izolacijom Rusije u Ujedinjenim nacijama“, nego to još predstavljaju kao „neko dostignuće Donalda Trampa“.

Gatilov je na ovaj način kritikovao dokument Bele kuće koji se pojavio pod naslovom „Sto dana bezbednosti predsednika Trampa“, u kojem se, u jednoj od tačaka, tvrdi da je došlo do „izolacije Rusije u Ujedinjenim nacijama“ i još podvlači da je to dostignuće Trampove administracije.

„Posle nekoliko godina neuspešne diplomatije, Donald Tramp se suprotstavlja zemljama koje predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD“, naglašava se u dokumentu Bele kuće.

Pošto je njen „doprinos“ u „izolaciji Rusije“ pomenut u tom dokumentu, u ovaj spor između Moskve i Vašingtona umešala se i Kina.

Visoki funkcioner kneske diplomatije zadužen za istočnu Evropu i centralnu Aziju Guj Cunjun poručio je SAD da je to samo njihova ocena.

„To je američki stav. Naši odnosi sa Rusijom imaju veoma ozbiljan potencijal. Kako god se menjala međunarodna situacija, naš kurs na razvoj i produbljivanje svestranog partnerstva i strateške koordinacije sa Rusijom ostaće neizmenjen“, rekao je Cunjun.

On je, za ilustraciju, naveo da su tokom marta i aprila u Moskvu dolazila četiri visoka kineska vladina predstavnika, a da će se Si Đinping i Vladimir Putin do kraja ove godine sresti još četiri puta.

Nezadovoljestvo u Pekingu je izazvala tvrdnja iz pomenutog američkog dokumenta da je Tramp uspeo da još više izoluje Siriju i Rusiju u Ujedinjenim nacijama „zahvaljujući uspešnoj diplomatiji sa predsednikom Kine Si Đinpingom“.

Ova formulacija je samo nastavak Trampovog hvalisanja uspešnim sastancima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, za koga čak tvrdi da mu je lično dao saglasnost za bombardovanje Sirije.

Kineski zvaničnici se, do sada, nisu oglašavali o Trampovim tvrdnjama da uspešno „odvlači“ Kinu od Rusije.

(fakti.org, Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Opet se Rusi i Kinezi udvaraju Zapadu. Lova cini svoje. Lova je bog.

  2. teoretičar says:

    Kinezi se izvlače. Mislili, Tramp će čuvati njihovu "tajnu"? Pa neće. I ovaj Cunjun samo deklamuje neku teoriju. Šta znače reči " Naši odnosi sa Rusijom imaju veoma ozbiljan potencijal"? Ništa pod milim Bogom. Potencijal ima svaka država i svaka baterija, čak i ona ispražnjena kao Srbija. Političke izjave su često vrlo pametne i lako mogu da zbune. Potencijal??? Bože svašta. Kinezi su nakon izjava Trampa uspaničeno moljakali da neko od američkih zvaničnika dođe u Kinu i ugovori poklonjenje Si Đinpinga Trampu. Tako i bi! Uz salvu tomahavka u čast Si Đinpinga i poruka Putinu - Kaćeš ti baćuška na poklonjenje? Putin odmah proglasio pobedu u Siriji i povukao pola ratnih aviona. Tek da pošalje neki signal. Ne bih dalje. ѕneće vam se svideti.

  3. kuka says:

    SAD su pokušale da na blef posvadjaju Kinu i Rusiju. Kao dokaz da je Kina "izdala" Rusiju su izneli činjenicu da je Rusija na neku rezoluciju SB UN stavila veto, a Kina nije. Ali to nema veze s mozgom jer Kina i Rusija već godinama upravo tako rade. Dogovore se pa jedna od njih stavi veto, a druga se uzdrži od glasanja. Što bi obe stavljale veto, kad je dovoljan jedan da odluka ne prodje? Ako to znamo mi obični i neupućeni, onda to sigurno nije nikakva tajna ni za američke analitičare i novinare, nego su svesno obmanuli javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *