ШАМАРЧИНА ЗА РУСKЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Трамп стопирао МИЛИОНЕ за наоружавање ПРОПАЛЕ ДРЖАВЕ, остају БЕСПОМОЋНИ?

ŠAMARČINA ZA RUSKE NEPRIJATELJE: Tramp stopirao MILIONE za naoružavanje PROPALE DRŽAVE, ostaju BESPOMOĆNI?

29 avgusta 2019

Trampova administracija lagano povlači 250 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu i to ljuti one kongresmene koji smatraju da Rusiju na taj način i dalje treba držati na distanci.

Predsednik Donald Tramp zatražio je od Tima za nacionalnu bezbednost da pretresu Inicijativu za ukrajinsku bezbednost i provere da li se sredstva troše u skladu sa interesima Sjedinjenih Američkih Država, navodi list, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.Informacija o povlačenju dolazi u vreme kada je predsednik Tramp inicirao da se Rusija vrati među najrazvijenije ekonomije sveta, pred redovan godišnji samit zemalja G-7 prošle sedmice u Francuskoj.

Preispitivanje se takođe aktuelizuje u vreme kada Amerika preispituje gde da nastavi, a gde da prekine ulagati milijarde dolara širom sveta. Ulaganje u Ukrajinu dugi niz godina se smatra lakmus-papirom preko koga se analizira kakav je odnos snaga Rusije i Amerike na terenu, piše list.

Ministar odbrane, Mark Esper i savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton nalaze se među zvaničnicima koji se zalažu za proveru svrsishodnosti ulaganja u Ukrajinsku bezbednost.

Objašnjenje nije naišlo na lep prijem na Kapitol Hilu gde su se kongresmeni zalagali za povećanje vojne pomoći Ukrajini i objašnjavali to nastavkom odvraćanja Rusije od istoka Evrope.

-Postoji, ako ništa drugo, privremeni učinak – kaže Tom Malinovski, demokrata iz Nju Džersija u Komitetu doma za vanjska pitanja.

Veći je problem to što Tramp ponovo izgleda kao da pomaže Rusima.Sredstva namenjena Ukrajini ne mogu se trošiti u postupku revizije, a dostupna su do kraja septembra. Račun je kreiran 2015. godine i izvorno je bio namenjen Ukrajini u borbi protiv, kako su naveli, separatizma na Krimu, a sredstva su odobrena godinu dana nakon ruske aneksije.

– Svesni smo da Služba za upravu i budžet drži sredstva namenjena Inicijativi za Ukrajinsku bezbednost – kaže Evan Holender, portparol Američkog komiteta za finansijska izdvajanja.

– Ali smo ozbiljno zabrinuti zbog zamrzavanja tako značajnog fonda i tražimo hitno objašnjenje zbog čega je to tako.

Američki komitet za oružane snage „svestan je orgraničenja, ali želi dodatna objašnjenja oko toga na šta se to konkretno odnosi i na šta se primenjuje“ – kaže pomoćnik, a navodi list.

Zalaganje Odbora Trampove administracije za zamrzavanje ili smanjenje pomoći inostranstvu, koju u Beloj Kući shvataju kao rasipništvo, dovelo je do partijske polarizacije, pri čemu zakonodavci (Kongres) upozoravaju na pogoršanje odnosa sa Belom kućom kada je reč o upotrebi odobrenih sredstava.

Administracija je bila besna kada je Bela kuća povukla plan prošle sedmice, što je značilo rez od oko 4 milijarde dolara za 10 regija širom sveta, uključujući i međunarodne mirovne operacije, finansiranje kontrole nad narkotičkim sredstvima i globalnim zdravljem.

Sličan plan reza administracija je podržala prošle godine. Tramp je takođe odustao od pomoći Centralnoj Americi nastojeći da ta sredstva budu usmerena na priorite u kontroli imigracije.

Prodemokratski CNN objavljuje vest italijanskog portala navodeći kako će odluke o najavi uskraćivanja pomoći Ukrajincima, američkog predsednika Trampa, dodatno približiti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Navodna bliskost republikanca Donalda Trampa bila je okosnica u kampanji za predsedničke izbore kada mu je konkurent bila Hilari Klinton iz Demokratske stranke.

Inače, članak je objavljen na dan posete Džona Boltona, savetnika američkog predsednika Ukrajini kada je dogovorena dalja saradnja sa administracijom predsednika Trampa.

Džon Bolton je najavio mogućnost skorog susreta predsednika Ukrajine Vladimira Zelinskog i američkog predsednika Donalda Trampa u Poljskoj.

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda says:

  Koliko puta i jedni i drugi mogu uništiti jedni druge i sve nas??? Šta je u glavama tih, po Majklu Miru, prostitutki u američkom kongresu koji za neku, bilo koliku, paru propagiraju uništenje planete, barem njenog ljudskog dela? Propagiraju= lobiraju.

  • Deda says:

   Majklu Miru.

 2. Deda says:

  Majklu Miru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *