Sami sebi neprijatelji

Sami sebi neprijatelji

4 avgusta 2013

Sasa Miric2Piše: Saša Mirić

Ima li kraja „turbulencijama“ na srpskoj političkoj sceni, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj?! Da li će ovaj narod ikada dočekati „malo sloge“ među vodećim srpskim političarima, bez pljuvanja, prevara i podmetanja. Svađe, smene i afere već godinama se ređaju kao na traci pa sve to više liči na neku špansku ili tursku seriju nego na ozbiljan i odgovoran društveni rad. U svemu tome najzanimljivije je to što manji ili veći „politički potresi“ u Beogradu ili Banjaluci po pravilu slede jedni druge, kao da ih neko smišljeno kreira u cilju slabljenja srpske politike u celini!

Postavlja se pitanje kome najviše odgovara poslednje „ćeranje“ Ivice Dačića i Mlađana Dinkića koje je verovatno samo uvod u još veće političke turbulencije u Srbiji. Pitanje je i zašto neko, očigledno vrlo moćan, baš sada želi „prejake“ Ivicu i „Maricu“ (čitaj: „A. V.“) ili preslabu Demokratsku stranku i srbijansku opoziciju uopšte. Kome i zašto najviše „prija“ to što su glavne političke vesti u Srbiji one o potenciji odlazećeg ministra Milutina Mrkonjića, seksualnim sposobnostima vaterpoliste Šapića, intelektualnim i obrazovnim dostignućima predsednika države ili pominjanje Mlađine mame u uličnom vokabularu moćnog premijera Srbije?! Naposletku, taj „rečiti“ premijer, verovatno vođen sopstvenim primerom, pre par dana reče i da Srbi moraju da se menjaju kako bi bili dostojni Evropske unije!!!

S druge strane, ni u Republici Srpskoj situacija ništa bolja. Oštre prepirke među strankama ali i neke, naizgled „nepolitične“, stvari i te kako slabe i razjedinjuju naše društvo pred neke važne događaje u BiH poput popisa stanovništva i parlamentarnih izbora 2014. godine koji uopšte nisu tako daleko. I sa leve strane Drine postoje brojne nepoznanice poput pitanja zašto neki naši političari radije razgovaraju sa osvedočenim „grobarima“ Republike Srpske iz Sarajeva nego sa svojim sunarodnicima, otkuda baš sada da izroni toliko nerešivih društvenih problema ili zašto ambasadori zapadnih sila više gostuju kod pojedinih gradonačelnika i načelnika u Republici Srpskoj nego što razgovaraju sa najvišim organima ovog entiteta?!

Ima li pravog odgovora na sva ova pitanja?! Možda je tajna u povodljivom srpskom karakteru i stalnoj, istorijskoj težnji naših političara za odrođavanjem od sopstvenog naroda u svakom pogledu?! Ne treba biti mnogo promućuran i pametan da se zaključi kako neko vešto koristi te „mane“, odnosno da srpskim političarima sa obe strane Drine „upravlja“ neko mnogo moćniji od njih. A oni slepo izvršavaju ta naređenja, bez obzira na to kako će se to odraziti na stanje i budućnost njihovog naroda.

Čuveni Dositej Obradović je još za vreme Prvog srpskog ustanka izrekao onu čuvenu rečenicu: „Srbi će posle Turaka sami sebi Turci biti“! Očigledno je da istina da su Srbi „sami sebi najveći neprijatelji“ ni danas ne gubi na snazi.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *