Samit G8 – Rusi sačuvali Asada

Samit G8 – Rusi sačuvali Asada

19 juna 2013

G8Na završetku samita G8 u Severnoj Irskoj, lideri grupe osam industrijski najrazvijenih zemlja usvojili su deklaraciju kojom se države ohrabruju da se zajednički bore protiv privrednog kriminala i izbegavanja plaćanja poreza. Usvojena je i deklaracija o Siriji, u kojoj se poziva na prekid sukoba i pregovore, ali se na insistiranje Rusije ne pominje sudbina predsednika Bašara el Asada.

Zatvarajući dvodnevni skup u Severnoj Irskoj, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron objasnio je da je za samit postavljen jasan plan – porezi, trgovina i transparentnost. Kameron smatra da je načinjen napredak na sva tri polja i da je ključna stavka plana zahtev da multinacionalne kompanije objave koliko poreza plaćaju – u svakoj zemlji.

„Pokrenuli smo pregovore o najvećem bilateralnom trgovinskom sporazumu u istoriji, između Evropske unije i Amerike“, rekao je Kameron.

Prema njegovim rečima, usvojenom deklaracijom preurediće se pravila u vezi sa porezom i transparentnošću, od čega će korist imati sve države sveta, uključujući i one najsiromašnije. Kako je rekao, pokrenut je mehanizam, koji će prepoznati mesta gde međunarodne kompanije zarađuju, a ne plaćaju porez.

O drugoj temi Samita, Siriji, bilo je nesuglasica. Kanada optužuje Rusiju da svojom čvrstom odbranom sirijskog predsednika Asada, sastanak pretvara u samit G7 plus jedan. Predstavnici Moskve odgovaraju da se Rusija ne slaže sa neproverenim optužbama da sirijski režim koristi hemijsko oružje, dok se predsednik Vladimir Putin nada novoj vladi sa poverenjem naroda.

„Uprkos neslaganju u stavovima, nisam se osetio izolovano na samitu. Nisam bio jedini šef države koji sumnja da je režim koristio hemijsko oružje. I dalje smatram da je pogrešno ako se naoružavaju sirijski pobunjenici“, napomenuo je Putin.

Lideri Velike Britanije, Amerike, Nemačka, Rusije, Francuske, Italije, Kanade i Japana pozvali su i sirijski režim i pobunjenike da unište sve organizacije koje imaju veze sa Al Kaidom. Samit u luksuznom odmaralištu Loh Ernu u Severnoj Irskoj završen je pod strogim merama obezbeđenja, okružen metalnom ogradom dugačkom 6,5 kilometara i visokom tri metra, koju je čuvalo osam hiljada policajaca.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *