Samo 28 odsto Amerikanaca veruje da je njihova zemlja superiorna

Samo 28 odsto Amerikanaca veruje da je njihova zemlja superiorna

4 jula 2014

soldiers-flagZa celih deset procenata smanjio se broj Amerikanaca koji su uvereni da su SAD superiorne nad svim drugim zemljama i sada taj procenat iznosi – 28 odsto.

Istraživanje koje je ovo pokazalo – obavio je uoči američkog Dana nezavisnosti Pew Research Center.

Ova anketa je istovremeno potvrdila da se broj uverenih da SAD nadmašuju sve ostale nacije i države smanjuje u svim američkim socijalnim grupama. Pad je ipak najveći među pristalicama Republikanske partije – čak za 15 odsto od 2011. godine.

Najkritičkiji odnos prema svojoj zemlji imaju mladi Amerikanci u uzrastu između 18 i 29 godina. Među njima, samo 15 odsto smatra Sjedinjene Države najboljom zemljom u svetu.

Među starijim od 65 godina – 40 odsto i dalje veruju da su SAD nadmoćne svim drugim državama.

Možda i sasvim očekivano, procenat onih koji SAD smatraju „jednom od najboljih zemalja u svetu” – tokom tri poslednje godine povećao se za pet odsto i dosegao 58 %.

Procenat onih Amerikanaca koji smatraju da postoje zemlje koje su bolje od SAD dosegao je 12 %, što je četiri odsto više nego pre tri godine.

Istraživanje agencije Gallup razotkrilo je da se broj Amerikanaca koji su zabrinuti zbog širenja korupcije unutar vlasti svoje zemlje povećalo za proteklih deset godina za celih 20 %.

Godine 2006. je 59 % Amerikanaca smatralo ozbiljnim problemom korumpiranost vrha svoje vlasti, a sada je takvih – 79 %.

Tokom protekle decenije 12 % Amerikanaca počelo je da sebe smatra „manje slobodnim prilikom pravljenja životnog izbora”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mala says:

    Postoji i otpor među intelektualcima na američkim univerzitetima. ali njihove profesore ipak, kao i drugdje u svetu, očekuje 'zna se". Što se događa kada se suprotstave krvavim američkim avanturama, poput onih u SRJ ili Bliskom istoku, njih više ne izaberu za nastavnike i izgube posao. Problem je što američko javno mnenje svaki put kada SAD povedu neki svoj mali prljavi rat, intenzivno podržava takve akcije. Intelektualcima koji se tome suprotstave, stižu desetine hiljada pretećih pisama koji njihovo protivljenje smatraju činom izdaje Amerike. Takvi intelektualci vrlo su usamljeni jer je običan čovek amerikaniziran do sopstvenog nacionalšovinizma. Običan čovek obožava kada Amerikanci vode svoje pobedničke ratove, gledaju to na televiziji kao veliki spektakl uživo, i uživaju u pobjedama svojih „bosova".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *