Samo Angela Merkel ne odgovara građanima Nemačke

Samo Angela Merkel ne odgovara građanima Nemačke

28 јула 2013

Angela-Merkel--007Za 229 poslanička mesta u Bundestagu kandiduje se oko 2.000 kandidata. Tu nije lako izabrati pravog. Ali jedan internet portal pomaže biračima. Tamo mogu da dobiju informacije koje ih zanimaju.

Nije nimalo jednostavno imati pregled nad svim kandidatima. Za 299 izbornih jedinica širom zemlje stigle su prijave 2.000 kandidata koji glasačima stoje na raspolaganju za izbore za Bundestag. Građani naravno mogu i lično da ih upoznaju – na raznim štandovima postavljenim u pešačkim zonama gradova ili na sličnim manifestacijama izbornih kampanja. No, ovaj klasičan način je zapravo jako naporan i zahteva pre svega mnogo vremena. Pogotovo ako se uzme u obzir da u svakoj izbornoj jedinici postoji čak i do sedam ovakvih, direktnih kandidata, predstavnika stranaka, te još brojni nestranački kandidati. Drugim rečima, kandidata je mnogo i zadržati pregled je zaista mukotrpan zadatak. No, srećom, od sada postoji i jednostavniji način.

Reč je o posebnom, novom internet portalu – abgeordnetenwatch.de – na kojem građani samo putem nekoliko klikova mogu da dobiju informacije koje ih zanimaju.

Portal od koristi i političarima

Na ovom portalu se dakle mogu naći profili svakog pojedinačnog kandidata: datum i godina rođenja, zanimanje, stranačka pripadnost, mesto stanovanja, te mesto u kojem se kandiduje. Klikom na narandžasti kvadratić, korisnik može dobiti poseban formular preko kojeg se kandidatu mogu postaviti konkretna pitanja vezana za njegova političke stavove i opredeljenja. „Računamo da ćemo u sledeća dva meseca do izbora, kandidatima s našeg portala poslati između 7.000 i 10.000 pitanja, odnosno, ovakvih formulara“, procenjuje Hekele.

Prema njegovom mišljenju, ovaj portal međutim nije samo koristan građanima već i samim političarima. Pitanja građana, pre nego što budu objavljena na portalu, prolaze u svakom slučaju kontrolu posebnih moderatora – rasistička ili neka slična pitanja se time već na samom početku filtriraju i brišu. Odgovori se međutim objavljuju u punoj dužini, oni su sasvim javni.

Samo Angela Merkel ne odgovara

Mnogi nemački političari očigledno vrlo rado na ovom mestu odgovaraju na pitanja građana. Na primer, Jirgen Tritin, kandidat za kancelara stranke Zelenih kao i poslanik u pokrajinskom parlamentu Severne Rajne Vestfalije, ili Peter Minsterman iz stranke socijaldemokrata. Njih dvojica su gotovo u potpunosti odgovorila na sva postavljena pitanja.

Međutim, prva i najmoćnija žena Nemačke, kancelarka Angela Merkel, do sada se na pitanja birača u potpunosti oglušila. „To je tipično za gospođu Merkel. Ona uvek radije pričeka da vidi kako će se neka diskusija razviti, bez da prebrzo kaže šta misli i zauzme poziciju“, kaže Gregor Hakmak, takođe jedan od osnivača spomenutog portala.

(Dojče vele)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u