Само да нас не бију

Само да нас не бију

8 јула 2015

Dragomir Andjelkovic 3843Пише: Драгомир Анђелковић

Ангела не долази у Београд да би притискала Србију. То су у претходном периоду већ навелико радили њени представници. На основу тако изнуђених уступака, Меркелова стиже у српску престоницу да нам саопшти вести које макар звуче добро.

Берлин од Београда очекује да много попушта ради постизања стања на Балкану које задовољава Немце. Заузврат, Србији се нуди некаква ЕУ перспектива. Ради ње смо и сувише дали у вези са КиМ. Ипак, нисмо прешли црту која би нас одвела у тоталну капитулацију. Тим пре смо очували национално одговорну позицију по неким другим питањима где је од нас тражено да погнемо главу. Пре свега мислим на државотворан однос према Српској.

Због тога немачки естаблишмент сигурно није срећан. Но, Меркелова долази. Можда је тако јер Немци цене принципијелност официјелног Београда, који је у старту јасно рекао докле може да иде са уступцима и на којим су пољима они реални, те се тога доследно држи. Можда је донекле тако, али то није пресудно. Нису Немци баш толики моралисти у (гео)политици. Напросто, ради се о томе да од кулминације „украјинске кризе“ па до најновијег грчког „не“, Берлин губи позиције за које су мислили да су неприкосновене.

У таквим околностима, Берлин мора да интензивира своја настојања да задржи бар неке зоне утицаја. Зато је дошло време да и Србији нешто понуди. То ће се сада десити. Добићемо зелено светло за почетак приступних преговора и да ка нама крену поједине немачке инвестиције. Али, речено не треба прецењивати. Немци нам сада неће завртати руке, али нам неће ни много дати. Мада, кроз шта смо прошли са Западом, за нас је и то хвале вредан резултат.

Нек носе Немци и скромне дарове, али нека нас не бију!

(Вечерње новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. anamarija says:

    Hebla vas cijela EU ! Sto ste servilni i dajete sebe ni za sto ???

  2. miroslav says:

    AnaMarija ne daju oni sebe,njima je dobro.Nego nas.A narod bar u nekoj vecini nije bas glup ni lud.Zato kod nas i nema referenduma,hocemo li u eu ili ne.Svi narodi npr.Hrvati,Bugari,Srbi itd. ucenjeni su kreditima koje uzimaju vlastodrsci i tako nam nabiju teret na pleca dok ne puknu.Mladi to znaju i odlaze.Ko ostane bice rob.A ko ode bice isto samo skuplji rob.

  3. oooooooooooooko says:

    VLADA Srbije sve srbe srbije izruci u hag u zatvor radi unije a unije ni na kupusnom listu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u