Само да нас не бију

Samo da nas ne biju

8 jula 2015

Dragomir Andjelkovic 3843Piše: Dragomir Anđelković

Angela ne dolazi u Beograd da bi pritiskala Srbiju. To su u prethodnom periodu već naveliko radili njeni predstavnici. Na osnovu tako iznuđenih ustupaka, Merkelova stiže u srpsku prestonicu da nam saopšti vesti koje makar zvuče dobro.

Berlin od Beograda očekuje da mnogo popušta radi postizanja stanja na Balkanu koje zadovoljava Nemce. Zauzvrat, Srbiji se nudi nekakva EU perspektiva. Radi nje smo i suviše dali u vezi sa KiM. Ipak, nismo prešli crtu koja bi nas odvela u totalnu kapitulaciju. Tim pre smo očuvali nacionalno odgovornu poziciju po nekim drugim pitanjima gde je od nas traženo da pognemo glavu. Pre svega mislim na državotvoran odnos prema Srpskoj.

Zbog toga nemački establišment sigurno nije srećan. No, Merkelova dolazi. Možda je tako jer Nemci cene principijelnost oficijelnog Beograda, koji je u startu jasno rekao dokle može da ide sa ustupcima i na kojim su poljima oni realni, te se toga dosledno drži. Možda je donekle tako, ali to nije presudno. Nisu Nemci baš toliki moralisti u (geo)politici. Naprosto, radi se o tome da od kulminacije „ukrajinske krize“ pa do najnovijeg grčkog „ne“, Berlin gubi pozicije za koje su mislili da su neprikosnovene.

U takvim okolnostima, Berlin mora da intenzivira svoja nastojanja da zadrži bar neke zone uticaja. Zato je došlo vreme da i Srbiji nešto ponudi. To će se sada desiti. Dobićemo zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora i da ka nama krenu pojedine nemačke investicije. Ali, rečeno ne treba precenjivati. Nemci nam sada neće zavrtati ruke, ali nam neće ni mnogo dati. Mada, kroz šta smo prošli sa Zapadom, za nas je i to hvale vredan rezultat.

Nek nose Nemci i skromne darove, ali neka nas ne biju!

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. anamarija says:

    Hebla vas cijela EU ! Sto ste servilni i dajete sebe ni za sto ???

  2. miroslav says:

    AnaMarija ne daju oni sebe,njima je dobro.Nego nas.A narod bar u nekoj vecini nije bas glup ni lud.Zato kod nas i nema referenduma,hocemo li u eu ili ne.Svi narodi npr.Hrvati,Bugari,Srbi itd. ucenjeni su kreditima koje uzimaju vlastodrsci i tako nam nabiju teret na pleca dok ne puknu.Mladi to znaju i odlaze.Ko ostane bice rob.A ko ode bice isto samo skuplji rob.

  3. oooooooooooooko says:

    VLADA Srbije sve srbe srbije izruci u hag u zatvor radi unije a unije ni na kupusnom listu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *