SAMO DA NEMAJU VEZE SA SRBIMA: Bošnjaci brišu „ić“ iz prezimena?

SAMO DA NEMAJU VEZE SA SRBIMA: Bošnjaci brišu „ić“ iz prezimena?

14 maja 2014

EsadDzudzevic38_zpsb6c2c0abPredsednik BNV Esad Džudžević najavio je da će Bošnjaci iz svojih prezimena “odstraniti” „nametnute im dodatke “vić” i “i攓. Meho Omerović: Kakva budalaština.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore.

On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojima je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća – jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

Na ovu izjavu Esada Džudževića, koji je inače blizak Sulejmanu Ugljaninu, odmah je reagovao Meho Omerović, poslanik SDPS-a Rasima Ljajića i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i osudio je ocenivši da predstavlja „represiju nad sopstvenim narodom“.

“Džudžević ima pravo da se zove kako hoće, on može da menja svoje prezime da ga skaćuje i radi s njim šta god hoće, ali nametati celom narodu promenu prezimena je represija nad sopstvenim narodom”, rekao je Omerović.

Omerović je dodao da je “tehnički predsednik umislio da je Bošnjačko nacionalno veće njegovo vlasništvo pa najavljuje dugoročni nacionalni program u kojem je predvidjeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojim prezimena dodatke “vić” i “ić”.

“Ovo je samo potvrda bolesne želje da se po svaku cenu bude u medijima i da se privuče pažnja pa makar i ovakvim najglupljim i najneverovatnijim izjavama koje mogu samo da nas nasmeju. Veću budalaštinu nisam čuo, a u Srbiji se svašta izgovara. Od danas je postao šampion gluposti”, zaključio je Omerović.

 

KOMENTARI5 komentara

 1. s@Ša says:

  Bože dragi koji kretenizam,nastali su od Srba govore Srpskim jezikom imaju Srpska prezimena koja nose od svojih predaka,mnogi i danas znaju koju su im slavu preci slavili i to ih toliko peče da bi radije sebe proglasili i Eskimima samo da nemaju nikakve veze sa Srbima!

 2. Miladin says:

  Ko i Crnogorci sa Cetinja. Ja bi rek'o da bi oni prvi to trebalo da urade :) Da ne budu vise Srbi hahaha

 3. mrki says:

  Ma nisu oni jadni krivi,neće se smiriti dok ne priznaju istinu i ne vrate se svojim korenima,ima neko ko to sve posmatra sa visine,ovako jadni zuje kao pčele,ni pisma,ni jezika, ni porekla pa nisu pali sa marsa ,to su naša braća koja nisu imala petlju kad je bilo teško biti pravoslavac,pa su prodali veru za večeru,mogu da se krste u biljke ali i mi i oni znamo ko su u stvari,ili im je možda nezgodno da priznaju da su im predci bili kukavice,neka priznaju mi smo narod koji prašta.

 4. slavko says:

  https://www.facebook.com/slavko.jeremic.7/posts/649735761767822?notif_t=like

 5. Lela says:

  Prvo trebaju obrisati slavensko poreklo. Eto obrisase nam slavenske vere, nametnuse jevrejske i arapske ...Umesto simbola starih slavena nakacene krstace i meseci...Kad su mogli da nam pale sela i ruse skulpture slavenske, mogu sad i ovi da skinu 2 slova. Brisemo sve.zato smo i ovde gde smo.Razdeljeni verama i ubedjeni da smo razliciti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *