Samo da igra ne odvede u veliki rat!

Samo da igra ne odvede u veliki rat!

30 jula 2014

9EN_01111812_0290Deset američkih kongresmena iz redova kako republikanaca, tako i demokrata, predložili su da se Ukrajina proglasi za vojnog saveznika SAD. Odgovarajući nacrt zakona poziva predsednika Obamu da pruži Ukrajini pomoć u oblasti bezbednosti i obaveštajne delatnosti.

To može da ima dalekosežne posledice po globalni svet, izjavio je za Glas Rusije popularni češki političar, bivši senator Češke socijal-demokratske partije i zamenik ministra pravde Češke Irži Vivadil:

Ja se ozbiljno brinem da SAD naginju vojnom rešenju ukrajinskog konflikta. Ne tvrdim da je to sveopšte mišljenje, ali ono prevladava u krugovima američkih jastrebova poput senatora Mekejna. Vrlo opasna tendencija! Ja sam njen kategorički protivnik. Jer reč je ne samo o Ukrajini, već i o očuvanju mira u Evropi, sveopšteg mira. Prošle nedelje pisao sam o opasnosti da konflikt preraste u veliki rat. To može da se desi iznenada, setimo se kako je pre sto godina izbio Prvi svetski rat. Jednom reči, nacrt zakona koji je predložila grupa kongresmena vrlo je uznemirujuća činjenica. Računam da ga Obama neće podržati. On će, naravno, nastaviti kurs izolacije Rusije, ali ipak se neće rešiti da provocira svetski požar. A naoružanje ukrajinskoj armiji može da počne da isporučuje.

A Rusiji Zapad uvodi nove sankcije. Da li smatrate da je to delotvorni mehanizam prekida vatre u Ukrajini?

Sankcije protiv Rusije uopšte ništa ne rešavaju! U Češkoj ova tema malo koga zanima. Evo o čemu pišu, na primer, današnje novine. Svi razmatraju preštampavanje iz zapadnih medija da u okruženju Putina postoje dva tabora: bezbednjaci i oligarsi, koji se bore za uticaj na njega. Putin treba da pokuša da uz primenu sile (ali ne radikalne!) primora strane na mir. Ja bih takav korak odobrio. Nemoguće je gledati kako ginu civili, kako gađaju bolnice, škole. Krvoproliće mora hitno da se prekine! Uz pomoć Rusije.

Kako u celini ocenjuju u Češkoj stav Rusije i SAD u razrešenju ukrajinske krize?

U Češkoj je nastala posebna situacija. Većina medija u pojedinoj meri je raspoložena antiruski. A u društvenim mrežama, na Fejsbuku, na raznim portalima postepeno počinje da prevladava shvatanje ruskog stava i istovremeno raste kritika demarša Vašingtona protiv vaše zemlje, njegove demonstrativne podrške Kijeva. Ponosim se češkim društvom koje za razliku od Poljske i zemalja Baltika sve očiglednije podržava Rusiju, njene predloge za prekid rata u Ukrajini. Na današnji dan balans kritike i podrške Rusije od strane Čeha je 50:50.

Naša društvo prijatelja Rusije je sa vama. Na mitinzima ispred ukrajinske ambasade protestvovali smo više puta protiv rata kijevske vlasti protiv stanovništva Donjecka i Luganska, protiv sankcija. Plašim se da će SAD i EU i nadalje deliti naše narode, počeće da se ruše ekonomske, kulturne i ljudske veze. Reakcija će, naravno, biti odbacivanje i sa ruske strane. Zato što se ne može razgovarati sa velikom zemljom sa pozicija sile, tim pre vojne, na šta poziva u suštini nacrt zakona američkih senatora.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *