САМО ДАН ПОСЛЕ: Европа кренула да удара по СРБИЈИ ЗБОГ ПОСЕТЕ ПУТИНА

SAMO DAN POSLE: Evropa krenula da udara po SRBIJI ZBOG POSETE PUTINA

18 januara 2019

Poseta predsednika Rusije Srbiji nije bila glavna tema u institucijama Evropske unije, ali se o njoj govorilo u medijima i u privatnim razgovorima, javlja RTS.

Briselski portal Juroaktiv, koji prati dešavanja u EU i zemljama kandidatima, prenosi zaključak AFP-a da je Vladimiru Putinu u Srbiji priređen doček kao da je rok zvezda.Uz napomenu da je EU glavni ekonomsko-trgovinski partner Srbije (sa oko 70 odsto od ukupno svih donacija), a da Rusija, kako navode, nije ni u prvih deset – ovakav tretman ruskog predsednika Juroaktiv objašnjava emotivnim razlozima, koji su posebno izraženi u poslednjih desetak godina zbog ruske podrške Srbiji oko Kosova.

Neki drugi komentatori u Briselu navode da Rusija pokušava da pokaže da i dalje ima uticaj na Balkanu, odnosno da preko Srbije Putin pokušava da učvrsti stav onih zemalja koje nisu na putu ka NATO-u, da pri tom stavu ostanu – uprkos činjenici da je većina zemalja regiona deo ili na putu da postane deo alijanse.

S druge strane, u institucijama EU kažu da ne komentarišu posete drugih šefova država.

Poručuju da je Srbija sama odredila evropske integracije kao svoj strateški prioritet i da se očekuje da se ponaša u skladu sa tim, kako bi taj cilj mogao da bude ostvaren.

RTS ističe da nisu svi u institucijama EU, pa ni u zemljama članicama, podjednako osetljivi na bliske odnose Srbije sa Rusijom.

Neke zemlje u istočnoj Evropi, baltičke zemlje, ali i pojedine u zapadnoj Evropi osetljivije su nego neke druge.

Oni koji su kritičniji smatraju da je jedna stvar ne uvoditi sankcije Rusiji jer to nije u vašem interesu, ali da odnos koji je pokazan tokom posete ruskog predsednika „nije primeren za zemlju kandidata“.

U evropskim krugovima ističu da su evropske integracije nešto što bi trebalo da bude izbor same Srbije, u kom pravcu želi da ide i kakvo društvo želi da gradi – a da nije reč o takmičenju između Brisela i Moskve za naklonost građana Srbije.

(RTS)

KOMENTARI9 komentara

 1. padre says:

  Neznam zašto toliko pominju to trgovinsko partnerstvo, kao da nam čine neku uslugu!Znaju oni, komu mgu da podture staru robu staru robu, koju bi inaće morali da bace, a zauzvrat dobijaju što jim padne na pamet, pa da se još prave dobrotvorima!

 2. skeptik says:

  Kada je SSSR primoravao sve clanice socijalistickog bloka da sve rade po njihovom diktatu, to su zvali diktatura,gvozdeni zid i slicno,sada, to da ne smes da imas svoje misljenje zovu deljenjem istih vrednosti.Zabranjuju RT i to zovu borbom protiv laznih vesti,neverovatno, a ni u jednom njihovom mediju grama istine o bilo cemu sto je vezano za politiku.Zapadno licemerje je zbilja bezgranicno.Ucenjivacki,agresivni mentalitet,osvajacki,represivni,osvetoljubiv,sa dvojnim arsinima,sklon zameni teza.Zbilja mi nas put u EU nije jasan.Do koje mere moze ici nase idplopoklonstvo zarad cega? Obilnije vecere?

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  EU luzeri, uopšte vas ne slušamo, vaši spinovi i laži su svima poznati, zadržite ih u svojim zemljama ! Mi slušamo Putina, mi ćemo vas prevariti i nećemo ući u EU/NATO, mi ćemo da uđemo u ODKB i EAEU, vi ste naši vekovni neprijatelji, sa vama lažovima,nacistima i prevarantima nećemo u saveze, vi ste samo katolici, vi lažete nas, i mi lažemo vam, tako je fer plej.

 4. Kulak says:

  Sad će blesavi Vuk Drašković odmah izjaviti da Srbija ne treba iz geografskih razloga biti prijatelj sa Rusijom jer sa njom nema kopnenu granicu.

 5. Marko st says:

  Evropsko licimerstvo nepromenjeno vekovima.

 6. Ivan Grozni says:

  Za sve statisticke podatke krivi smo sami. Odbijmo fijatov "izvoz" i "izvoz firmi koje koriste jeftinu radnu snagu i videcemo da "izvoz" u stvari i nije izvoz. Mi nemamo ni banku koja financira srpski izvoz jer nam ne treba. Sto se tice Rusije mi od njih uvozimo gas i petrol sto je za Srbiju naj veci uvozni debalans. Rusija nam daje trziste na kome mi ne mozemo da budemo konkurentni jer transport poskupljuje nase proizvode. Jedini odgovor bi bio kad bi u Kladovu napravili Luku i preko nje brodom izvozili preko Crnog Mora. Ali za to treba neko da napravi plan i da sprovede u delo. Posto je nasoj vlasti prece da podrze strance,ovaj plan bi bio samo teret. Mi ne znamo sta da radimo ni sa ZLATOM a kamo li sa sljivama.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Izraz "Evropa" u političkom smislu ne znači ništa,kao što je besmislen izraz "međunarodna zajednica".Prava je istina da postoje DRŽAVE,svaka sa svojim državnim i nacionalnim interesima.Čak i države unutar istog političkog ili vojnog saveza mogu imati jako različite,a neretko i sasvim suprotne interese.Zato ni tu bolećivu i invalidnu EU ne treba gledati kao nešto homogeno.

  • ralence says:

   Ideja Evropske Unije nije bila politička već Ekonomska. Poreska i finansiska usklađena ekonomija je bila zamišljena da pomogne zemljama u EU da se brže razvijaju i postanu vodeća ekonomska snaga na svetu. Pridruživanje slabih ekonomija i Država postepeno je od ekonomske stvorilo političku uniju sa Parlamentom,Sudom,Ministrima i svim osobinama nove Države. Predsednik Francuske Makron sada traži i Evropsku Vojsku pored NATO pakta. Od obične Ekonomske unije postala je monstrum država koja ne odgovara nikome za sve što njeni ne izabrani Političari rade. Milioni Evra se troše na plate i penzije koji su sami Ministri odredili sami sebi itd....

 8. Branicevac says:

  neka drzave Nato pakta plate ratnu odsetetu srbiji od 300 milijardi dolara pa svoje donacije mogu da nabiju u du....tutu!Kulturan sam ok!A sto s etice trgovinskih ugovora mi ne dobijamo iz tih ugovora nista besplantno a ni oni to je cist racun duga ljubav!Ako nece nema problema tu su Kinezi!Ovi nasi su budale srto im se uvlace vise!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *