САМО ДАН ПОСЛЕ: Европа кренула да удара по СРБИЈИ ЗБОГ ПОСЕТЕ ПУТИНА

САМО ДАН ПОСЛЕ: Европа кренула да удара по СРБИЈИ ЗБОГ ПОСЕТЕ ПУТИНА

18 јануара 2019

Посета председника Русије Србији није била главна тема у институцијама Европске уније, али се о њој говорило у медијима и у приватним разговорима, јавља РТС.

Бриселски портал Јуроактив, који прати дешавања у ЕУ и земљама кандидатима, преноси закључак АФП-а да је Владимиру Путину у Србији приређен дочек као да је рок звезда.Уз напомену да је ЕУ главни економско-трговински партнер Србије (са око 70 одсто од укупно свих донацијa), а да Русија, како наводе, није ни у првих десет – овакав третман руског председника Јуроактив објашњава емотивним разлозима, који су посебно изражени у последњих десетак година због руске подршке Србији око Косова.

Неки други коментатори у Бриселу наводе да Русија покушава да покаже да и даље има утицај на Балкану, односно да преко Србије Путин покушава да учврсти став оних земаља које нису на путу ка НАТО-у, да при том ставу остану – упркос чињеници да је већина земаља региона део или на путу да постане део алијансе.

С друге стране, у институцијама ЕУ кажу да не коментаришу посете других шефова држава.

Поручују да је Србија сама одредила европске интеграције као свој стратешки приоритет и да се очекује да се понаша у складу са тим, како би тај циљ могао да буде остварен.

РТС истиче да нису сви у институцијама ЕУ, па ни у земљама чланицама, подједнако осетљиви на блиске односе Србије са Русијом.

Неке земље у источној Европи, балтичке земље, али и поједине у западној Европи осетљивије су него неке друге.

Они који су критичнији сматрају да је једна ствар не уводити санкције Русији јер то није у вашем интересу, али да однос који је показан током посете руског председника „није примерен за земљу кандидата“.

У европским круговима истичу да су европске интеграције нешто што би требало да буде избор саме Србије, у ком правцу жели да иде и какво друштво жели да гради – а да није реч о такмичењу између Брисела и Москве за наклоност грађана Србије.

(РТС)

KOMENTARI9 коментара

 1. padre says:

  Neznam zašto toliko pominju to trgovinsko partnerstvo, kao da nam čine neku uslugu!Znaju oni, komu mgu da podture staru robu staru robu, koju bi inaće morali da bace, a zauzvrat dobijaju što jim padne na pamet, pa da se još prave dobrotvorima!

 2. skeptik says:

  Kada je SSSR primoravao sve clanice socijalistickog bloka da sve rade po njihovom diktatu, to su zvali diktatura,gvozdeni zid i slicno,sada, to da ne smes da imas svoje misljenje zovu deljenjem istih vrednosti.Zabranjuju RT i to zovu borbom protiv laznih vesti,neverovatno, a ni u jednom njihovom mediju grama istine o bilo cemu sto je vezano za politiku.Zapadno licemerje je zbilja bezgranicno.Ucenjivacki,agresivni mentalitet,osvajacki,represivni,osvetoljubiv,sa dvojnim arsinima,sklon zameni teza.Zbilja mi nas put u EU nije jasan.Do koje mere moze ici nase idplopoklonstvo zarad cega? Obilnije vecere?

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  EU luzeri, uopšte vas ne slušamo, vaši spinovi i laži su svima poznati, zadržite ih u svojim zemljama ! Mi slušamo Putina, mi ćemo vas prevariti i nećemo ući u EU/NATO, mi ćemo da uđemo u ODKB i EAEU, vi ste naši vekovni neprijatelji, sa vama lažovima,nacistima i prevarantima nećemo u saveze, vi ste samo katolici, vi lažete nas, i mi lažemo vam, tako je fer plej.

 4. Kulak says:

  Sad će blesavi Vuk Drašković odmah izjaviti da Srbija ne treba iz geografskih razloga biti prijatelj sa Rusijom jer sa njom nema kopnenu granicu.

 5. Marko st says:

  Evropsko licimerstvo nepromenjeno vekovima.

 6. Ivan Grozni says:

  Za sve statisticke podatke krivi smo sami. Odbijmo fijatov "izvoz" i "izvoz firmi koje koriste jeftinu radnu snagu i videcemo da "izvoz" u stvari i nije izvoz. Mi nemamo ni banku koja financira srpski izvoz jer nam ne treba. Sto se tice Rusije mi od njih uvozimo gas i petrol sto je za Srbiju naj veci uvozni debalans. Rusija nam daje trziste na kome mi ne mozemo da budemo konkurentni jer transport poskupljuje nase proizvode. Jedini odgovor bi bio kad bi u Kladovu napravili Luku i preko nje brodom izvozili preko Crnog Mora. Ali za to treba neko da napravi plan i da sprovede u delo. Posto je nasoj vlasti prece da podrze strance,ovaj plan bi bio samo teret. Mi ne znamo sta da radimo ni sa ZLATOM a kamo li sa sljivama.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Izraz "Evropa" u političkom smislu ne znači ništa,kao što je besmislen izraz "međunarodna zajednica".Prava je istina da postoje DRŽAVE,svaka sa svojim državnim i nacionalnim interesima.Čak i države unutar istog političkog ili vojnog saveza mogu imati jako različite,a neretko i sasvim suprotne interese.Zato ni tu bolećivu i invalidnu EU ne treba gledati kao nešto homogeno.

  • ralence says:

   Идеја Европске Уније није била политичка већ Економска. Пореска и финансиска усклађена економија је била замишљена да помогне земљама у ЕУ да се брже развијају и постану водећа економска снага на свету. Придруживање слабих економија и Држава постепено је од економске створило политичку унију са Парламентом,Судом,Министрима и свим особинама нове Државе. Председник Француске Макрон сада тражи и Европску Војску поред НАТО пакта. Од обичне Економске уније постала је монструм држава која не одговара никоме за све што њени не изабрани Политичари раде. Милиони Евра се троше на плате и пензије који су сами Министри одредили сами себи итд....

 8. Branicevac says:

  neka drzave Nato pakta plate ratnu odsetetu srbiji od 300 milijardi dolara pa svoje donacije mogu da nabiju u du....tutu!Kulturan sam ok!A sto s etice trgovinskih ugovora mi ne dobijamo iz tih ugovora nista besplantno a ni oni to je cist racun duga ljubav!Ako nece nema problema tu su Kinezi!Ovi nasi su budale srto im se uvlace vise!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u