Samo Hrvatska slavi zločin i genocid kao pobedu

Samo Hrvatska slavi zločin i genocid kao pobedu

4 avgusta 2013

OlujaHrvatski premijer Zoran Milanović čestitao je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja istakavši da je pre 18 godina hrvatska zastava „na kninskoj tvrđavi označila pobedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja“, a da se danas ta zastava „s ponosom vijori u Briselu i Strazburu“.

„Mi, pobednici, danas imamo snage i možemo osuditi svako počinjeno zlo, žaliti za svakom nevinom žrtvom, svakim izgubljenim životom u ovome nametnutom ratu. Učinimo sve da budemo dostojni tih žrtava i izgradimo Hrvatsku kakvu su njeni branitelji sanjali. Bolju Hrvatsku“, navedeno je u čestitki u kojoj se srpske žrtve hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ ne pominju.

Dok Hrvatska slavi, Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju 18 godina od akcije „Oluja“, najvećeg progona Srba u novijoj istoriji, kada je iz Hrvatske proterano više od 200.000 građana srpske nacionalnosti, a više hiljada je ubijeno ili nestalo.

Milanović je podsetio da je Hrvatska od tada prešla dug i zahtevan put s brojnim teškoćama sa kojima se, kako kaže, suočava i danas kada te vrednosti deli sa ostalim članicama Evropske unije i sa njima „ravnopravno odlučuje za zajedničkim stolom“.

„Tog su dalekog avgusta, u samo 84 sata vojno policijske operacije „Oluja“, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 kvadratnih kilometara. Zahvalni smo im na hrabrosti i odlučnosti, zahvalni smo njihovim porodicama. Mnogi od njih utkali su svoje živote u temelje hrvatske države. Hvala i svim hrvatskim građanima koji su podupirali i pomagali ovu opravdanu, oslobodilačku borbu. Jer, kao što je jednom rekao Vlado Gotovac, pobedu u Domovinskome ratu ostvarila je naoružana i nenaoružana, muška i ženska Hrvatska“, naveo je Milanović.

„Širom sveta Hrvatska prati naše vojnike u mirovnim misijama, postavši simbol spremnosti za očuvanje vrednosti za koje smo se opredelili – za slobodu, mir, demokratiju i vladavinu ljudskih prava“, naveo je Milanović, a preneli su hrvatski mediji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *