САМО ОНИ МОГУ разбити долар!

SAMO ONI MOGU razbiti dolar!

31 marta 2018

Kina može da uspe sa petro-juanom, i da nastavi tamo gde je Muamer Gadafi stao – da ubije američki dolar u trgovini naftom.

Muammar Gadafi je želeo da razbije dominaciju američkog dolara na Bliskom istoku uvođenjem zlatnog dinara ali nije uspeo. Kina ima priliku da završi ono što je on započeo, rekao je jedan stručnjak za industriju za RT.

“Ideje koje se odnose na trgovinu naftom a da to nije dolar, pojavljivale su se više puta. Neke od njih su bile suštinski potisnute od strane SAD, kao što je bila Gadafijeva, koji je predložio uvođenje regionalnog zlatnog dinara kojim bi se trgovalo naftom na Bliskom istoku “, rekao je Aleksandr Egorov, strateg za deviznu strategiju Tele trejda.

Međutim, ovog puta pokušaj da se otera dolar može da bude uspešan.

Kina je preduzela prve korake ka tome da uvezenu naftu plaća u juanima umesto u američkom dolaru, a Peking ima ono što Gadafi nije imao, kaže analitičar.

“Kina ima sve veću ulogu u globalnoj ekonomiji i sve veći interes vlada za juanom. Može sebi da priušti da pokuša da uništi monopol u trgovini naftom. Osim toga, kineska ekonomija je najveći potrošač nafte u svetu i samim tim i ostali će morati da se usklade s njom“, rekao je Egorov.

Prema analitičaru, tajming za lansiranje petro-juana je savršen. Ključni naftaši Rusija, Iran i Venecuela su pod pritiskom američkih sankcija, i dobar je trenutak da se otkaže dolar u trgovini naftom.

Mihail Mašenčko, analitičar u društvenoj mreži za investitore je saglasan.

“Sa stanovišta ruske geopolitike, svakako je korisno smanjiti ulogu dolara u spoljnoj trgovini. Druge države koje su stalno pod pretnjom novih sankcija, poput Irana i Venecuele, takođe mogu da profitiraju”, rekao je on za RT.

Oba analitičara su saglasna da će trebati još vremena pre nego što petro-juan postane prava pretnja za dolar.

Kina treba da dobije podršku najvećih svetskih proizvođača nafte Rusije i Saudijske Arabije, ili je inicijativa dobra, kaže Mašenčko.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pastrovic says:

    Tacno je da mogu, ali nijesu Kinezi brzopleti kao mi! Sto bi onda radili sa stotinama triliona "zelenih"? Valja taj zeleni tariguz iskoristiti na najbolji moguci nacin. I ne zaboravimo da je svaki peti, ako ne i treci covjek ove planete - KINEZ!

  2. Trifun says:

    To ce se desiti kada SAD prede crvenu linuju u trgovinskom ratu koji je zapoceo. Onog momenta kada ta linija bude prekoracena slijedi kontraofanziva Kine po mom misljenju. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *