САМО ОВА ЈЕДИНИЦА ЈЕ МОГЛА УБИТИ ИРАНСКОГ НАУЧНИКА!

SAMO OVA JEDINICA JE MOGLA UBITI IRANSKOG NAUČNIKA!

29 novembra 2020

Posle još jednog ubistva iranskog nuklearnog stručnjaka, svetski mediji ponovo aktuelizuju sadržaj knjige „Špijuni protiv Armagedona“, u kojoj se tvrdi da su izraelski operativci likvidirali najviđenije iranske naučnika koji su radili na nuklearnom programu između 2008. i 2012. godine, mada su za smrt naučnika okrivljene iranske opozicione orrganizacije.

Ubistva četvorice naučnika i pokušaj ubistva petog, u periodu od 2010-2012, bili su „plavo-bele“ operacije, kako žargonski zovu Mosad u Izraelu.– Osetljive, opasne i smele misije poput serijskih atentata u iranskoj prestonici, Mosad nikada ne bi prepustio unajmljenim plaćenicima. Smatrali bi ih manje pouzdanima i teško da je bilo šanse da Mosad onima koji nisu Izraelci otkrije neke od najboljih metoda svoje jedinice za likvidacije – stoji u knjizi „Špijuni protiv Armagedona“, čiji su autori izraelski novinar Den Reviv i njegov američki kolega Josi Melman.

Jedinica Mosada specijalizovana za atentate zove se Kidon ili Bajonet, i u zemlju se uvukla kroz razne puteve.

– Mosad je, takođe, uživao prilično siguran prolazak u i iz Irana krećući se kroz države u kojima su bezbednosne službe sarađivale, uključujući kurdsku autonomnu zonu severnog Iraka… Očigledno su izraelski operativci putovali koristeći pasoše drugih zemalja, koristeći i lažna i originalna dokumenta… Osim toga, Mosad je kontinuirano održavao „sigurne kuće“ u Iranu, još od pre 1979. godine pod vladavinom Šaha. To je bilo investiranje u budućnost, što je tipično za izraelsku obaveštajnu službu.

Autori knjige imaju više detalja nego što bilo ko drugi o naporima Mosada da ocrni Mohameda El Baradeja, bivšeg generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju. Sugerisali su da ga je Iran držao u šaci za vreme režima Hosnija Mubaraka (bivšeg egipatskog predsednika), ali sve je to bilo bez ikakvog efekta, pa su izmislili i druge prljave trikove.

– Jedan od takvih planova bio je da prodre (Mosad) u njegov bankovni račun i tamo ostavi novac čije poreklo on neće moći kasnije da objasni. Odeljenje za psihološki rat tada bi širilo glasine novinarima da je El Baradej primao mito od iranskih agenata. Na kraju se to i dogodilo – piše u knjizi.

Ove tvrdnje, kao i većina ostalih, u knjizi nisu stavljene pod navnodnike odnosno nisu citirane određene osobe, čak ni one anonimne. Knjiga je pisana tako da ih navodi kao činjenice koje čitalac može da prihvatili ili ne prihvati. Reviv definiše stil pisanja kao „sintezu“ po uzoru na američkog istraživačkog novinara Boba Vudvorda.

Autori knjige uživaju veliki ugled, što se može uzeti kao razlog za tvrdnje. Melmana smatraju ozbiljnim izraelskim stručnjakom za bezbednost koji je veoma cenjen. Gardijan piše da se na osnovu čitanja knjige može zaključiti da im je primarni izvor bio zapravo Meir Dagan, bivši šef Mosada.

Ipak, u knjizi ima mnogo nejasnih detalja, piše britanski list. Što implicira da je eksplozija u raketnoj bazi u blizini Teherana u decembru 2011. godine, u kojoj je ubijen general-major Hasan Moghadam, delo Mosada, ali Melman je priznao da je to bila samo pretpostavka. Takođe se puno referenci odnosi na iransko oružje u u tom periodu, mada svi dokazi koji postoje upućuju na događaje iz prošlosti.

Interesantan je i način na koji autori pišu o izraelskom nuklearnom programu.

– Proizvodnja električne energije bez oslanjanja na uvezeni ugalj i naftu mogla bi da bude dragocena, ali razvoj nuklearnog potencijala bio je još važniji: Izrael bi to učinio silom bez premca na Bliskom istoku. To bi moglo da bude krajnja garancija daljeg postojanja jevrejske države.

Međutim, u sledećim odeljcima tabu jednostavno nestaje:

– Implicitno u viziji (Davida) Ben-Guriona (prvi premijer Izraela i ministar odbrane) bio je izraelski monopol. Gde god i kad god se to smatralo potrebnim, Izrael bi činio ono što je bilo neophodno da bude jedina nuklearno naoružana sila na Bliskom istoku. Ta jedinstvena i neizgovorena misija pretvorila bi se u osnovi u krizu više od pola veka kasnije… Većina premijerovih naučnih savetnika takođe se plašila da bi Izrael mogao da pokrene opasnu trku u nuklearnom naoružanju. Sedam od osam članova Međunarodne agencije za atomsku energiju podnelo je ostavku u znak protesta krajem 1957. godine.Reviv je rekao da je kompletan tekst dostavljen izraelskom vojnom cenzoru i odobren sa vrlo malim izmenama. Gardijan piše da će u hebrejskoj verziji knjige biti primenjena uobičajena formula „prema stranima izvorima“.

Posmatrajući sa strane, to izgleda kao bizarna i proizvoljna praksa, ali vlada ne pokazuje znake da je napušta.

– Da, mislim da politika namerne dvosmislenosti nagriza, ali i dalje mislim da je to dobra politika – rekao je bivši zamenik šefa Mosada Ilan Mizrahi pre nekoliko dana u Londonu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *