САМО СРБИ ОВО ТРПЕ: Ципеле „Мејд ин Косово“ усред Београда

SAMO SRBI OVO TRPE: Cipele „Mejd in Kosovo“ usred Beograda

19 avgusta 2018

Etiketa nepriznate države Kosovo „krasi“ cipele koje se prodaju usred Beograda, pišu „Novosti“.

Nusret Gaši, vlasnik firme koja proizvodi obuću „Geris“ u Uroševcu, povodom prodaje njegovih cipela u centru Beograda, na čijim deklaracijama stoji „Mejd in Kosovo“, kaže da im niko dosad nije pravio problem.„Gledamo da na obući ne pišemo ništa osim naziva ’Geris‘, ako je već problem da stoji ’Mejd in Kosovo‘. Ali na terminalima, kada to šaljemo za Srbiju, i u papirima piše da je obuća proizvedena u Republici Kosovu. Do sada nam niko nije pravio problem, mada nemam izveštaj za poslednji mesec“, kaže Gaši za „Novosti“.

To ne znači da odsad neće, dodaje on.

„Ne možemo da kažemo da tu obuću pravimo u Kini kad je pravimo na Kosovu. Uvek smo pisali ’Mejd in Kosovo‘ i nisam ni znao da treba da stoji neka druga oznaka, kao što je HK“, priča Gaši.

Ženska, muška i dečja obuća „Geris“ prodaje se u gotovo čitavoj Srbiji i sigurno je da niko od kupaca nije ni primetio ili nije mnogo davao tome na značaju da na njoj piše ime nepriznate države, prenosi Tanjug.

„Tu je došlo do nekog propusta, jer roba sa Kosova i Metohije može da ulazi, ali po dogovoru koji je napravljen, mora da stoji ’HK‘, što je oznaka za carinsku teritoriju Kosova“, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Do pre nekoliko godina distributer obuće sa Kosova bila je firma „Mikoš“ iz Čačka, ali oni više ne rade sa njima. Prošle godine kompanija „Geris“ iz Uroševca otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu, gde imaju mali magacin i sva roba se odatle dalje distribuira, navode „Novosti“.

Trgovina se, pokazuju brojke, a i poslovi, ne meša mnogo u politiku.

Tako je, kako kažu u Privrednoj komori Srbije, ukupan promet robe sa Kosovom za prvih šest meseci u 2018. godini iznosio 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Hruscov says:

  Pa prodaju nam hleb i sladoled godinama po Srbiji pa nikom nista. Ja nikad nisam video da iko od njih daje fiskalni rn. kao i Kinezi. Moram sam da trazim a tad je kasa na servisu...i posle drzava puni buzet...od koga..jada i bede sto je ostala. Nemamo mi vlast.

  • Pera says:

   A bre, treba se jednom nauciti da pekare i poslasticarnice su oduvek drzali Srbi Goranci. Jos uvek izdrzavaju pritisak siptarcina i opstaju kao Srbi muslimanske vere. Nisu se odrekli korena kao vecina makedonaca, montenegrina, hrvata i ostale otpadije.

 2. Karital says:

  Poslao vam cipele Šaćiri!

  • Filip says:

   Šiptari nam šalju cipele, a vi ustaše nam šaljete ćerke vikendom! Pozdrav nacističko kopile

   • raikkonen says:

    moreee i zene nam salju..kao pride..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *