Samo Srbija glasala protiv veličanja nacizma

Samo Srbija glasala protiv veličanja nacizma

27 novembra 2014

8_512312176_20130715100156-702x336Srbija je jedina zemlja regiona koja je glasala za rezoluciju protiv glorifikacije nacizma, koja je proteklog vikenda usvojena u Ujedinjenim nacijama. Rezoluciju je predložila Rusija, a Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija bile su uzdržane, dok su SAD, Ukrajina i Kanada glasale protiv.

Rezoluciju „Glorifikacija nacizma: o nedopustivosti određenih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti u vezi sa njima“ usvojio je Treći komitet GS UN, zadužen za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja.

U dokumentu se, između ostalog, izražava ozbiljna zabrinutost zbog uspona ekstremističkih pokreta i političkih partija koje propagiraju rasizam, etnocentrizam i ksenofobiju, koji se bave širenjem ideologije fašizma i rasne nadmoći.

Rezolucijom se osuđuje slavljenje nacističkog pokreta i bivših članova organizacije „Vafen-SS“, između ostalog, otvaranjem spomenika i memorijala, kao i održavanje javnih demonstracija sa hvaljenjem nacističke prošlosti, pokreta i neonacizma.

(Alo)

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Šta je tu čudno?

 2. gospa kavrzic says:

  samo svi ti sto nisu potpisali ili se suzdrzali pokazali su da daju podrsku fasizmu i da su fasisti

 3. Stefan od Struga says:

  Ne mozham da razberam kako e mozhno drzhavite koi proizlegoa od poraneshnata SFRJ, megju koi i mojata R.Makedonija, da glasaat vozdrzhano, a ushte poveke USA i Canada da glasaat protiv edna tolku pozitivna rezolucija... Bez razlika shto e predlozhena tokmu od Rusija... Ta, site tie bea chlenki na antifashistichkata koalicija vo Vtorata Svetska Vojna...

 4. Vlado says:

  Baš čudno da su SAD bile protiv! Oni su svoju imperiju izgradili na nacističkoj osnovi: *od nacista su pokrali zlato, nakit i sve umetničke predmete tokom "oslobađanja" Evrope, *koristili za razvoj svoje države sve preživele nacističke naučnike i njihova dostignuća, *pomogli da veći deo nacističkih zločinaca ostanu nekažnjeni za svoje ratne zločine...Malo li je!Tokom referenduma u SAD o zvaničnom jeziku, za nekoliko procenata više je pobedio engleski. Malo je falilo da danas Amerikanci i pola sveta priča NEMAČKI !!! To je najbolji pokazatelj koliko je Nemaca u tom periodu živelo u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *