Samo su SDP i HDZ večni

Samo su SDP i HDZ večni

5 juna 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Nakon što se ispostavilo da je nova politička karta Hrvatske obilježena trijumfom Milana Bandića u Zagrebu, lijepim pobjedama kandidata Kukuriku koalicije u Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Dubrovniku, te ne manje vrijednim uspjesima HDZ-a u osvajanju županija i provincije, treba istaknuti još niz važnih stvari o ovim izborima koje možda nisu odmah tako upadljive.

Prvo, iako se iz politikom razočaranih društvenih krugova stalno vapi za nekom »trećom« snagom koja bi se pojavila na sceni i potukla SDP i HDZ, ovi su izbori zapravo totalno cementirali dvostranačje.

Da upadljivi primat dviju najvećih stranaka u dogledno vrijeme neće biti u pitanju pokazalo se kroz generalni fijasko Lesarovih Laburista i Keruma u Dalmaciji, te kroz značajan pad popularnosti Glavaševe stranke na istoku. Ambiciozni Laburisti u nedjelju su uspjeli osvojiti samo općine poput Velikog Trgovišća i Križa, sa po nekoliko tisuća duša, što im svakako ne signalizira svijetlu budućnost. Pad HDSSB-a, koji se u Slavoniji smatrao nepobjedivim, počeo je dramatičnim gubitkom Osijeka od Ivice Vrkića, na čiju su se kandidaturu prije nekoliko mjeseci grohotom smijali. A loša vijest došla im je i iz Belišća, gdje je njihovog istaknutog saborskog zastupnika Dinka Burića potukao anonimus Dinko Huis iz HDZ-a.

Dakle, priča o nekim novim pobjedonosnim strankama, jakim političkim projektima, listama stručnjaka i sličnim naivnostima ispuhala se i bit će je teško iznova uvjerljivo braniti. Ovdje su samo SDP i HDZ, izgleda, vječni.

Drugo, valja konstatirati da niti je SDP na izborima dobio neke velike packe zbog restriktivnih mjera štednje koje provodi Milanovićeva vlada i neuspjeha u borbi s krizom, niti su birači kaznili HDZ zato što je iz te stranke, u prošla dva mandata, organizirana i izvedena ogromna pljačka javnih dobara.

Mnogi su prognozirali da će se dogoditi i jedno i drugo, ali i SDP i HDZ zapravo mogu biti zadovoljni rezultatima izbora. Situacija se ponegdje ponešto promijenila, ali ugrubo, njihovi ih stari simpatizeri uglavnom nisu napustili. Ta pseća vjernost »svojima« – unatoč bilo čemu – može se doista nazvati autentičnim hrvatskim čudom.

Treće, mnoge etikete i floskule koje su se etablirale u javnom prostoru pokazale su se šupljima i nisu preživjele ove izbore. Na primjer: Split je centar političke desnice? Sa SDP-ovcem Ivom Baldasarom u fotelji gradonačelnika? Ili: novajlija nikad ne može pobijediti Gabrića Jamba koji sto godina vedri i oblači u Metkoviću? Ali Jambo je ipak izgubio sa 31 prema 68 posto od nekog momka Bože Petrova, psihijatra po zvanju.

Ili: u nacionalno izmiješanom Vukovaru pale esktremizam i teme poput ćirilice. Bajs, sjećate se, ministar turizma, više ne može računati ni na kakvu političku karijeru otkako je izgorio u HSS-u. A Zdravka Ronka ne može se nikad svrgnuti u Požegi.

Međutim, Vukovar je ponovno izabrao SDP-ovca Sabu. Bajs je premoćno postao bjelovarsko-bilogorski župan. A »nepobjedivi« gradonačelnik Ronko svejedno mora predati svoj ured nekom Neferoviću iz HDZ-a.

Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, za ove je lokalne izbore najvažnije da su – završili. Pravih iznenađenja bilo je ipak premalo da bi se zbog njih zatresla brda. A sada se ionako najvažnije hitno vratiti u normalu i primiti se nekog pravog posla.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *