SAMOODBRANA DONJECKA DALA ULTIMATUM KIJEVU: Imate 24h da odete

SAMOODBRANA DONJECKA DALA ULTIMATUM KIJEVU: Imate 24h da odete

15 maja 2014

donetsk big 34Snage samoodbrane Donjecka postavile ultimatum vojnim trupama Kijeva da se povuku iz regiona u roku od 24 sata. U suprotnom će, kako se navodi blokirati njihove položaje u Donjeckoj oblasti, a trupe će biti isterane silom, prenose danas RIA Novosti.

„Dajem im 24 sata da povuku sve trupe, sve snage“, saopštio je juče zamenik komandanta Narodne milicije Donbasa Sergej Zdrilijuk, preneo je „Glas Rusije“.

Prema njegovim rečima, specijalne komandne jedinice počeće da operišu u tim oblastima ako se ukrajinska oklopna vozila ne povuku, a kontrolni punktovi ne napuste.

„Ukoliko se oklopna vozila ne povuku, a blokade takozvanih legitimnih vlasti na putevima ne uklone, imaću dovoljno ovlašćenja i sredstava – komandant me je danas podržao – da uništim i spalim sve. Izviđačke i sabotažne grupe su spremne za pokret, a neke su veoma jake“, rekao je Zdrilijuk za RIA Novosti.

Ovo saopštenje usledilo je nakon referenduma u regionima Donjeck i Lugansk, koji su pokazali da većina glasača podržava samoupravu usred intenzivirane vojne operacije Kijeva.

Skoro 90 odsto glasača u regionu Donjecka podržalo je političku nezavisnost od Kijeva, saopštio je ranije predsednik Centralne izborne komisije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Roman Lijagin.

U regionu Luganska je 96,2 odsto glasača podržalo samoupravu te oblasti, prema konačnim podacima koje je objavila lokalna izborna komisija.

Posle referenduma, Donjecka Narodna Republika se samoproglasila za suverenu državu i zatražila od Moskve da razmotri njeno pristupanje Rusiji, podseća „Glas Rusije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *