SAMOTNI ŽIVOT MONAHA – Upoznajte pravoslavnog monaha koji živi na steni visokoj 40 metara

SAMOTNI ŽIVOT MONAHA – Upoznajte pravoslavnog monaha koji živi na steni visokoj 40 metara

7 septembra 2013

mOtac Maksim je 59-godišnji pravoslavni monah koji živi u izolaciji, u manastiru na vrhu stene visoke 40 metara.

Stena Katški je smeštena u istoimenom selu u zapadnoj Gruziji. Okružen neverovatnim prirodnim krajolicima, neobični kaluđer živi u samoći već 20 godina.

Kada želi sići do ljudi, ocu Maksimu treba 20 minuta kako bi se spustio niz 40 metara duge merdevine.

Zalihe koje su mu potrebne za život dostavljaju mu njegovi sledbenici, a on dva puta u sedmici silazi sa stene kako bi se molio sa njima.

Visina ovom monahu nije strana jer je i pre nego što se zamonašio 1993. godine, upravljao kranom. Konačnu odluku da postane monah doneo je kada je završio u zatvoru, te je shvatio da je vreme za promene.

Stena Katški je u prošlosti služila sveštenicima koji su se želeli skriti od javnosti, ali je ta tradicija bila prekinuta tokom osmanske invazije na Gruziju. Vekovima je ova lokacija mirno ležala napuštena, dok je lokalno stanovništvo moglo samo da diže pogled ka misterioznim ruševinama na vrhu stene.

Konačno, 1944. godine, grupa predvođena planinarom Aleksandrom Japaridzom načinila je prvi dokumentovan uspon na stenu, te otkrivaju ostatke kapele i kosti monaha koji je tu umro.

Ubrzo nakon pada komunizma u Gruziji, Maksim se odlučuje na svoj asketski put i penje se na stenu.

article-2384040-1BA3F5CB000005DC-552_964x672Početak nije bio nimalo jednostavan, pa je tokom prve dve godine Maksim spavao u starom frižideru kako bi se zaštitio od nevremena. Od tada, monah je zajedno sa drugim vernicima izgradio merdevine do vrha, obnovljena je crkva i sagrađena je kućica u kojoj dane provodi moleći se, čitajući i “spremajući se za susret sa Bogom”.

Fotografu Amosu Kaplu je dozvoljeno da provede vreme sa ovim neobičnim monahom i da napravi snimke jedinstvenog mesta na kojem živi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *