Сан крунисан златом

San krunisan zlatom

26 februara 2015

kul-SVETA-(5)_620x098798Svečana premijera filma koji je od samog početka snimanja pratila velika pažnja kulturne, ali i sportske javnosti, „Bićemo prvaci sveta“, u režiji Darka Bajića, zakazana je za četvrtak, 26. februar u Sava centru.

Priča o usponu jugoslovenske košarke i prvoj zlatnoj medalji osvojenoj u Ljubljani 1970, napravljena kao istorijska drama, čiji scenario potpisuju Gordan Mihić, Nebojša Romčević i Ognjen Sviličić (po ideji Zvonimira Šimuneca), već je ispraćena ovacijama na novinarskoj projekciji u bioskopu „Sinepleks Ušće“, kojoj su juče prisustvovali brojni predstavnici medija.

Nakon projekcije održana je konferencija za novinare, na kojoj su, pored Darka Bajića govorili glumci Strahinja Blažić, Aleksandar Radojčić, Miloš Biković i Marko Janketić. Oni oživljavaju likove osnivača velike škole jugoslovenske košarke – Nebojše Popovića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića, a o filmu je govorio i Zvonimir Šimunec, autor projekta.

– Imao sam sreću da celo gradivo dobijem od Saše Miletića, koji je napravio knjigu o basketu, a poznavao sam i veliki broj igrača i ljudi koji su bili glavni junaci ovog filma, tako da sam bio u mogućnosti da kroz razgovore sa akterima tog vremena, lagano sklapam priču – rekao je Bajić.

– Možda je najvažnije da su svi bili vrlo otvoreni, iako su svetski šampioni. Potpuno su drugačiji, mirni, opušteni, jer su uradili veliku stvar u životu. Nisu zamerali ni kada sam ih pitao mogu li nešto da izmislim. Ovaj film nosi emociju, ali i pokazuje snagu celog tima. U filmu igraju i dvojica sinova nekadašnjih reprezentativaca, Krešimira Ćosića i Dragana Kapičića – Krešimir Petar Ćosić i Stefan Kapičić – što daje posebnu emociju i želju da što tačnije prikažemo njihove očeve. A motiv cele priče jeste da je za velike sportske pobede potreban entuzijazam, rad, ali i vera da je moguće ostvariti san – istakao je Bajić.

Po rečima Strahinje Blažića, Aleksandra Radojčića, Miloša Bikovića i Marka Janketića, velika je privilegija i odgovornost igrati ličnosti koje su stvorile zlatnu generaciju jugoslovenskih košarkaša, ljude koji su uspostavili sistem vrednosti koji je pomicao granice i doveo ih do toga da mogu da osvoje svet.

Iako se film fokusira na sportsku priču, on je i svojevrsni omaž građanskom Beogradu, generaciji iz sedamdetih godina, igrankama na stadionu KK Crvena zvezda na Kalemegdanu, Loli Novaković kao jednoj od ikona tog vremena…

DŽON SEVIDŽ

Aplauze novinara juče je dobila cela „internacionalna“ ekipa filma, u kojoj su pored domaćih glumaca Sergeja Trifunovića, Nebojše Dugalića, Tamare Dragičević, Nine Janković, Lazara Ristovskog…, i brojni glumci iz regiona – Leon Lučev, Toni Mihajlovski, Jure Henigman, Robert Kurbaš, Goran Bogdan, Iva Babić… Sjajnu epizodu, lik Vilijama Džonsa, prvog generalnog sekretara FIBA, ostvario je oskarovac Džon Sevidž. Posle beogradske premijere, film „Bićemo prvaci sveta“ (producenat „Intermedija netvork“) biće prikazan u bioskopima u Srbiji.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *