Sanader izbačen iz sudnice

Sanader izbačen iz sudnice

8 aprila 2014

sanaderSudija Županijskog suda u Zagrebu Jasna Smiljanić izbacila je bivšeg premijera Ivu Sanadera iz sudnice, nakon što je vikao i upadao joj u reč. Nevolje za Sanadera ne prestaju ni na trećem suđenju, na kojem se tereti da je posredovaokod kupovine zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici i za to dobio proviziju.

Sanader, iznerviran pitanjima koja je sudija postavljala tužiocu i svedocima, počeo je da joj upada u reč i nije želeo da prestane, usprkos upozorenjima. Sudska straža ga je za trenutak udaljila iz sudnice, a nakon povratka je upozoren da to više ne radi, jer će u protvnom biti udaljen sa suđenja do kraja postupka.

Bivši premijer očekuje ovih dana odluku Vrhovnog suda oko presude kojom je osuđen na 10 godina zatvora, jer je Županijski sud utvrdio da je dobio mito od Hipo banke, te deset miliona evra od mađarskog MOL-a, kako bi Mađarima dao upravljačka prava u Ini. Reagovao je i šef MOL-a Zolt Hernadi, koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim organima, rekavši da nikada Sanaderu nije dao mito i da se o tome nije ni razgovaralo.

Na suđenju u Zagrebu ključni dokaz je snimak iz restorana Marćelino, koji je u međuvremenu zatvorio vrata, na kome se vidi kako Hernadi nešto zapisuje na papir. Tužiljaštvo je tvrdilo, a sud prihvatio, da je to bio prelomni trenutak u dogovoru bivšeg premijera i šefa MOL-a, dok Hernadi kaže da je Sanaderu napisao jedan telefonski broj koji je tražio.

Bude li Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda biće to dodatni argument da Hrvati i Mađari raščisteodnose u upravljanju Inom. Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je mađarsku upravu naftne kompanije da se dogovor što pre postigne, jer Ina loše posluje i mogla bi da doživi kolaps. Mađari se i dalje ne izjašnjavaju hoće li ostati u Ini ili će je prodati Rusima, o čemu se u Hrvatskoj već mesecima špekuliše.

Ali, ni sa Rusima ne ide jednostavno, jer navodno Brisel ne pristaje da ruske naftne kompanije uđu u Inu, bojeći se da bi Rusi na taj način mogli da prošire svoj uticaj do Jadrana.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *