Sandžaklije i Turci:Mi smo ista nacija, ista vera, mi smo braća

Sandžaklije i Turci:Mi smo ista nacija, ista vera, mi smo braća

14 фебруара 2013

06Vođa navijača Fenerbahčea (GFB), Sefa Reis, uspeo je da izmiri već duže vreme zavađene navijačke grupe iz Novog Pazara, popularne “Ekstreme“ i “Torcidu Sandžak“, javlja agencije Anadolija (AA). Lider navijačke skupine Fenerbačea izjavio je za  Anadoliju (AA) “da su braća iz “Ekstrema“ i “Torcide Sandžak“ od danas opet jedna pesnica“, te da ga “nisu izneverili“.

„Podjednako se zahvaljujem braći iz “Ekstrema“ i “Torcide“. Zaista me nisu izdali. Ja već nekoliko dana boravim u Novom Pazaru gde su me bratski dočekali. Sada će, kao i ranije, sa transparentima “Torcide“, “Ekstrema“, zastavama Fenerbahčea, ali i bošnjačkom i turskom zastavom, zajedno navijati. Mi smo braće i naše bratstvo ne prestaje“, rekao je Sefa.

Na konstataciju da je „poput šefa turske diplomatije“ preuzeo ulogu da miri posvađane navijače sa Sandžaka, on je rekao da se samo potrudio da dogovorom „braća i dalje budu braća i drže se svoga bratstva“.

Sefa Reis je najavio da će ubuduće “bratske veze” FK Novi Pazar i Fenerbahčea biti čvršće i da će se međusobno više posećivati. “Ekstremi“ i “Torcida Sandžak“ su putem socijalnih mreža i medija potvrdili da je došlo do pomirenja i izrazili zadovoljstvo s tim u vezi.

Obraćajući se Bošnjacima, Novopazarcima, navijačima i svim ostalim građanima Sandžaka, „Torcida Sandžak“ je saopštila kako od osnutka ima cilj da ujedini sve koji navijaju za FK Novi Pazar.

Sandžak, porobljena zemlja

„Oni koji prate istoimenu tribinu i oni koji su duže tu, znaju da je “Torcida Sandžak“ oduvek bila mesto jedinstva, sloge i hrabrosti bošnjačkog naroda“, navodi se u saopštenju I podseća da u Novom Pazaru i Sandžaku vlada nesloga na svim poljima.

„Krenuvši od političkih partija, Islamske zajednice i svih drugih društvenih grupa, znamo da nam takva podela, makar na tribini, nije trebala i da smo mir i slogu na tribinama održavali preko 15. godina. Naš želja nije bila svađa i nesloga. Mi idemo i želja nam je da stvorimo jedinstvo na severu, želimo da sever opet bude pun. Da bude ponos čaršije, simbol jedne armije koja hrabro korača iz Sandžaka, porobljene zemlje, ka svim stazama sveta“, podvlače iz “Torcide Sandžak“, naglašavajući kako je sloga najpotrebnija.

Navijači su u saopštenju, uz ostalo, citirali i Kur`anski ajet: „Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“.
I “Ekstremi“ navode da su dvije navijačke i najbrojnije navijačke grupe iz Novog Pazara konačno izmirene.

“Opet dišemo kao jedno! Zahvaljujemo se Allahu  što je došlo do ovakvog rešenja i posebnu zahvalnost dugujemo braći iz Turske. Ti si naš mudžahid Sefa Reis“. Pripadamo istoj naciji, istoj veri i u nama teče bratska, jedna ista krv-plava krv“, saopćili su “Ekstremi“, koji sebe nazivaju i sandžačkim sinovima.

Turske i bošnjačke zastave

Prema postignutom dogovoru svi navijači FK Novi Pazar zajedno će navijati i biti na jednoj tribini. Nosit će turske i bošnjačke zastave. Navijači Fenerbahčea su im zato obećali podršku.

„Jedni drugima će oprostiti sve što su nažao učini, povući sve tužbe, uključujući i za one navijače koji su u pritvoru i prestat će da terete jedni druge“, potvrđeno je dopisniku Anadolije.

Dve navijačke grupe sukobile su se u avgustu prošle godine, pred odigravanja utakmice prvog kola “Jelen Super lige“ Srbije, između Novog Pazara i Radničkog iz Niša. U tom sukobu povređeno je nekoliko navijača i zapaljen je transparent Torcide, čiji je vođa i dalje u pritvoru.

FK Novi Pazar je 85 godina nakon osnivanja uspeo da se plasira u najviši rang takmičenja i već treću sezonu igra u prvoj nogometnoj ligi Srbije. FK Novi Pazar je od prošle godine bratski klub istanbulskog Fenerbahčea.

KOMENTARI3 коментара

  1. Prijepolje says:

    Ovo, kao, nije mešanje u unutrašnje stvari države Srbije. Pročitajte šta je sve tu rečeno, oko braće, marširanja, oko zastava. Ćute i Rasim i Suljo. Ćute i Dačić i Vučić i Tomo. Sramota

  2. Слобода 1925 says:

    Добродошли у Ужице на пролеће. :)

  3. Ketav says:

    Hahaha ove sandžaklije su poseban svijet,govore srpski a veči su bošnjaci od bošnjaka iz bosne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u