Sankcije dokazuju da Evropskoj uniji odgovara rat u Ukrajini

Sankcije dokazuju da Evropskoj uniji odgovara rat u Ukrajini

6 septembra 2014

9EN_01139359_0446Posle potpisivanja primirja u Minsku rukovodstvo Evropske unije najavljuje nove sankcije protiv Rusije i na taj način šalje signal da podržava „partiju koja želi rat“, izjavili su danas u MIP-u RF.

„Umesto da neprestano traži načine kako da nanese što veću štetu ekonomiji svojih zemalja i Rusije, za Evropsku uniju bi bilo bolje da podrži ekonomsku obnovu i život Donbasa“, kažu u ruskom diplomatskom resoru.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova upozorilo je danas da će reagovati ako EU uvede nove sankcije Rusiji zbog njene uloge u događanjima u Ukrajini.

„Ako budu uvedene nove sankcije naravno da će doći do reakcije sa naše strane“, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Moskva je kritikovala EU zbog toga što uvodi strože sankcije uprkos prekidu vatre dogovorenom u Minsku koji se danas poštuje u istočnoj Ukrajini, navode agencije.

Najavljivanjem novih sankcija koje bi stupile na snagu u ponedeljak, lideri EU „praktično šalju signal direktne podrške onima u Kijevu koji se zalažu za rat i koji nisu zadovoljni rezultatima sastanka u Minsku“, navelo je rusko ministarstvo.

„Umesto da svim silama tragaju za načinima da nanesu štetu privredama svojih sopstvenih zemalja i Rusije, EU bi bilo bolje da pomogne privredni oporavak Donjeckog regiona u istočnoj Ukrajini“, dodaje se u ovom saopštenju koje prenose agencije.

EU je sinoć najavila dodatne mere, ističući da bi one mogle biti suspendovane ako Moskva povuče svoje vojnike iz Ukrajine i ako bude poštovala prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Prema novim sankcijama, još 24 osobe su dodate na spisak onih kojima se zabranjuje ulazak na teritoriju zemalja članica EU i čija se imovina zamrzava. One treba da stupe na snagu u ponedeljak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *