Sankcije EU Rusiji stupaju sutra na snagu?

Sankcije EU Rusiji stupaju sutra na snagu?

11 septembra 2014

Evropska-unijaEvropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle nedelje, stupiće na snagu od sutra, kažu briselski diplomatski izvori.

 Iako u Evropskoj komisiji kažu da je sastanak ambasadora zemalja članica na ovu temu još u toku, nekoliko agencija javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, da je postignut dogovor da sankcije stupe na snagu od sutra.


Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog „agresije“ na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, javlja AFP.

Prema predlogu koji je ranije sačinila Evropska komisija, sankcijei bi trebalo da uključi zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Sem toga, sankcije će ograničiti pristup evropskom finansijskom tržištu ruskim naftnim kompanijama u državnom vlasništvu, što pogađa i „Gazpromnjeft“, većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije.

Novi paket sadrži i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu, a predloženo je da se na „crnu listu“ ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU doda novih dvadesetak imena.

Očekuje se da EU kasnije danas obelodani da li su zemlje članice usvojiti predložu odluku u celini, ili samo neke delove.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *