Санкције ништа не могу КАТАРУ!

Sankcije ništa ne mogu KATARU!

13 juna 2017

Saudijska Arabija i njeni saveznici očekivali su da će brzo „slomiti“ Katar, nakon što su im uveli blokadu pokrećući jednu od najvećih kriza na prostoru Zalieva poslednjih godina, ali, aktuelni podaci pokazuju da je Katar daleko žilaviji nego što su neki mislili.

Jučerašnje informacije s početka druge nedelje blokade pokazuju da se katarsko finansijsko tržište stabilizovalo nakon što su vlasti pokazale sposobnost da održe stabilnu ekonomiju uprkos komšijskim sankcijama.

Katarski ministar finansija, jedan od ključnih ljudi u zemlji koja ima najveći BDP po glavi stanovnika na svetu, rekao je da vlasti nisu nimalo zabrinute i da poseduju i više nego dovoljno resursa kojima mogu da se odupru ovom pritisku.

Pritom su važnu ulogu odigrali Iran i Turska, inače ljuti protivnici po drugim pitanjima, ali i zemlje koje su odmah priskočile u pomoć Kataru dostavljajući im hranu, vodu i sve druge potrepštine koje je Katar inače uvozio preko granice sa Saudijskom Arabijom.

Drugim rečima, situacija po pitanju uvoza/izvoza za Katar ostala je gotovo ista, Iran i Turska profitiraju, dok su najveći gubitnici Saudijska Arabija i njihovi saveznici.

Pitanje je koji će biti naredni potez Rijada – priznavanje poraza ili eskalacija situacije – izgleda da trenutno nemaju drugog izbora.

Osim drugih razmimoilaženja koja udaljavaju Tursku i Iran, sve je aktuelnije pianje vode. Turci izgradnjom velikog broja brana praktično isušuju Tigar i Eufrat ne ostavljajući dovoljno vode Iraku, Iranu i Siriji, zbog čega Iran čak očekuje i rat.

(advance.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *