Шанса другим издавачима

Шанса другим издавачима

17 маја 2017

ПОВОДОМ писма које је директор и главни уредник „Геопоетике“ Владислав Бајац, упутио министру културе са питањем зашто ова кућа није добила средства ни за један од четири наслова своје едиције „Српска проза у преводу на енглеском језику“ на недавно завршеном конкурсу Министарства за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству, стигао је одговор надлежне комисије.

У саопштењу које је потписао председник комисије Саша Радојчић, каже се да је констатовано да је „Геопоетика“ у претходне три године за осам књига из поменуте едиције добила подршку Министарства у износу од 2.142.087 динара, те да је комисија сматрала да, у циљу давања једнаких шанси свим субјектима у култури, треба подржати и друге издаваче који имају сличне едиције.

Одбијена је тако новчана помоћ за преводе романа „Иследник“ Драгана Великића („јер су на овогодишњем конкурсу већ подржана два превода истог аутора на мађарски и пољски језик“), „Књига о бамбусу“ Владислава Бајца („јер су преводи његових књига већ више пута подржавани на конкурсу“), „Сатори“ Срђана Срдића („пошто је подржан превод на албански“), као и збирке „Приче с Марса“ Срђана Тешина („због ограничених финансијских средстава“).

„ГЕОПОЕТИКА“: ХОЋЕ ДА НАС ПОСВАЂАЈУ

– Комисија би својим објашњењем „да треба дати шансу и другим издавачима“ да учини следеће: завади домаће издаваче међусобно и да каже како „Геопоетика“ има монопол на нешто. Али, „Геопоетика“ све време говори о свом постојећем начину стизања до других језика целином едиције и идеје која годинама уз пуно напора успева да се утемељи у свету. И то искључиво зарад општег добра. Комисија хоће да каже, као и политика, да све постојеће треба срушити и почети из почетка – стоји у реаговању „Геопоетике“ на одговор комисије, насловљеном „Предајемо се“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. dara says:

    Bajac je kao Dobrica Cosic, samo bez partije, njegovo clanstvo je nevidljivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u