САОПШТЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Нема тајног плана за размену територија између Косова и Србије

SAOPŠTENJE IZ AMERIKE: Nema tajnog plana za razmenu teritorija između Kosova i Srbije

27 marta 2020

Sjedinjene Američke Države saopštile su da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali. Amerika je ponovo pozvala kosovske lidere da u potpunosti ukinu takse na robu iz Srbije.

Sve ovo navedeno je u zajedničkom saopštenju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta u Prištini i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera.SAD stoje uz građane Kosova, pohvaljuju kontinuirane napore zdravstvenih stručnjaka i drugih koji rade uz veliki rizik na smanjenju širenja Kovid-19 na Kosovu i pozivaju kosovske lidere da poštuju kosovski ustav i vladavinu prava.

„Posvećeni smo radu sa bilo kojom vladom formiranom kroz ustavni proces“, poručila su trojica diplomata.

Kad je reč o taksama ponavljaju stav da one nanose štetu svim ljudima na Kosovu čime ometaju regionalnu saradnju u borbi protiv Kovid-19, uključujući odlaganje ulaska neophodne robe.

Istovremeno, trojica diplomata napomnju da nema tajnog plana o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što su neki spekulisali.

„Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikad nije video, ni razgovarao o takvom planu“, navodi se u saopštenju.

Američka vlada fokusira se na podršci nedavnim dogovorima o ponovonom uspostavljanju vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Kosova i Srbije sa ciljem da se poboljša ekonomija i stvori ekonomski zamajac.

„Verujemo da će taj zamajac dati novu energiju procesu dijaloga koji će dovesti do uzajamnog priznanja“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Ameri ce sve vise da popustaju i da se priblizavaju Srbiji.Mogli su da nas ucenjuju dok smo bili slabi i nemocni, u velikoj meri su imali pomagace iznutra. Kako Srbija zadnjih godina jaca i pokazuje drzavnicku zrelost, tako Ameri gube argumente za ucenjivanje. U pravom istorijskom momentu smo izabrali pozitivnu stranu sveta, to donosi rezultate.Amerima je jedino bitno da imaju sigurnost za njihovu bazu na KiM, ko ce od stanovnistva da raspolaze tom teritorijom, uopste im nije vazno.Shvatili su da su napravili pogresnu procenu i da sumski kriminalci nisu kapacitet koji im moze omoguciti tu sigurnost. Posle ovog haosa koji je nastao u svetu, sve ce se politicki drasticno promeniti. Fokus na KiM ce biti marginalan, ostace neka nebitna inercija, ali, stvar je zavrsena. Pitanje je da li ce za par godina ta baza uopste biti potrebna megalomanskoj rimskoj legiji koja je imala nameru da pokori citav svet.Posle ovog masovnog stradanja naroda u Italiji i europi, neminovno ce se nametnuti pitanje svrsishodne uloge Rima i njegove politike u danasnoj ljudskoj zajednici. Samim tim i rimska legija koja je udarna pesnica te politike ce u velikoj meri izgubiti globalni znacaj. Bice neko vreme zivot u svetu bez tenzija. KiM ce i dalje biti srce Srbije.

  2. Kulak says:

    Nebitno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *