ШАПИЋ није успео да се договори са ДСС-ом око коалиције

ŠAPIĆ nije uspeo da se dogovori sa DSS-om oko koalicije

10 septembra 2019

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić i predsednik DSS-a Miloš Jovanović nisu uspeli da se dogovore oo saradnji pred naredne parlamentarne izbore, saznaje nezvanično „Blic“.

Kako kaže izvor dve strane nisu uspele da se usaglase oko stvari za koje misle da su sušinske kada je reč o eventualnoj koaliciji.– Nismo mogli da se nađemo kada je reč o nekim od ključnih stvari koje se tiču eventualne saradnje – kaže sagovornik.

Kako ističe, nije bilo nikakvih tenzija ili svađe.

– Nekoliko meseci su Šapić i Jovanović razgovarali, tražili su model saradnje koji bi za obojicu bio prihvatljiv, ali nisu uspeli u tome. Nije bilo svađa niti tenzije, shvatili su da svako treba da ide svojim putem – otkriva izvor.

Šapićev SPAS i DSS su opozicione stranke koje ne misle da je bojkot izbora najbolja opcija u ovom trenutku za državu, a kada izbori budu raspisani obe stranke doneće odluku o izlasku. Mesecima unazad spekulisalo se da bi te dve političke organizacije mogle da se udruže pred izbore zbog lakšeg prelaska cenzusa. Da nešto ne štima moglo se videti i iz vesti od pre samo dva dana o Glavnom odboru DSS, u kojoj se pritom ni rečju ne pominje saradnja sa SPAS-om.

DSS će, naime, početkom oktobra u Sava centru održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će usvojiti izbornu platformu i praktično krenuti u kampanju za prestojeće izbore. Ta stranka još nije donela formalnu odluku o tome hoće li izaći na predstojeće izbore planirane za proleće, a o tome će raspravljati kada oni budu raspisani.

Kako se saznaje, DSS će u svojoj izbornoj platformi konstatovati da stanje u državi nije dobro i daće precizne smernice kako bi trebalo popraviti situaciju. Među predlozima će se naći i promene političkog i izbornog sistema, „debeogradizacija“ Srbije i hitan početak borbe protiv korupcije kroz uvođenje instituta agenta provokatora.

Iako je svim prethodnih saopštenjima ove stranke glavna tema bila saradnja sa Šapićem, ovog puta to je izostalo.

Pozvani su glavni akteri ove priče, ali su oni bili šturi na rečima. Odgovarajući na pitanje da li je tačno da nema ništa od saradnje SPAS-a i DSS-a, Aleksandar Šapić je uopšteno govorio o odnosu sa DSS.

– Sa ljudima iz DSS imam dobru komunikaciju mesecima unazad. Hoće li to dovesti do saradnje, u ovom trenutku ne znam. Ukoliko do nje dođe javnost će o tome biti obaveštena blagovremeno, u suprotnom svako će nastaviti svojim putem kao i do sada, a dobre međuljudske odnose siguran sam da nećemo kvariti – naveo je Šapić.

Miloš Jovanović je rekao da za sada ne može ni da potvrdi ni da negira saznanja jer se razgovori „još vode“.

– Njihov uspeh će zavisiti od niza okolnosti koje su na srpskoj političkoj sceni jako promenjive – kaže Jovanović i dodaje da je jedino sigurno da DSS nastavlja da radi po planu i priprema se za izbore.

– Zbog toga ćemo ubrzo usvojiti izbornu platformu i nastaviti ukrupnjavanje sa raznim organizacijama poput Grupe eksperata za preporod Srbije (GEPS), tima za život i drugima sa kojima razgovaramo jer smo uvereni da se Srbiji i njenim građanima mora pružiti istinska alternativa i sveža lica – zaključuje on.Šta kaže istraživanje?

Prema poslednjim istraživanjima agencije „Faktor plus“, Šapićev SPAS bi da se izbori održavaju u nedelju osvojio 3,5 odsto glasova, dok je DSS na 2,9 procenata podrške. Eventualnim spajanjem, isto istraživanje pokazuje da bi dve stranke osvojile nešto više od šest odsto.

Šapić: Nećemo biti vreća za udaranje

Odluku o tome da li će SPAS izaći na izbore donećemo u zavisnosti od situacije i uslova kada izbori budu raspisani, rekao je predsednik te organizacije i predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić.

– Da li će SPAS izaći na izbore ili ne, zavisiće od naše procene u poslednjem trenutku i od uslova i u zavisnosti od toga da li organizacija ima objektivne šanse da bude deo parlamenta. Nećemo izlaziti na izbore ako ne bude tako, nećemo biti ničija vreća za udaranje – naveo je on.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *