ШАПИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Рекао све о Демократској странци!

ШАПИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Рекао све о Демократској странци!

21 јуна 2015

spek-sapic 434Отвореним писмом демократама у коме их оптужује да су „апсолутни прваци у поделама, интригама, сплеткарењу, подметању једни другима”, Александар Шапић као да коначно затвара животно поглавље с Демократском странком (ДС), иако је из ње изашао још прошле године. Повод за његово јавно обраћање су оптужбе високих функционера ДС-а, првенствено секретара странке Милана Поповића, да присваја нешто што није његово због тога што је активирао меницу од девет милиона динара, чиме је додатно оптеретио рачун странке, који је већ дуго у блокади. Меницу је добио од претходног лидера ДС-а Драгана Ђиласа на име обезбеђења хипотеке на локал који је заложио као гаранцију да ће странка вратити банци дуг направљен током изборне кампање 2012. године.

Рок за измирење дуга је био 18 месеци, али странка га није вратила и хипотека с локала није скинута, па он би ускоро могао да буде продат на тржишту. У међувремену, са Шапићем, који је годину и по дана пре изласка из странке поднео оставку на све функције и био пасиван члан, нико није хтео да разговара о овом проблему.

– Сплетом околности добио сам меницу неколико дана пре него што ће Ђилас престати да буде председник странке. Он ју је потписао. Чекао сам да истекне 18 месеци и онда сам опет позвао централу и опет нико није желео да разговара са мном. Зато што у том моменту не знају да ја имам меницу. Након тога, пуштам меницу и онда демократе, конкретно секретар странке, почињу да ме прозивају по новинама, да ја пљачкам, отимам нешто од ДС-а. Што онда он није дао свој стан ако је то такав бизнис? Потом следи сијасет неистина које он износи. Прва је како локал вреди упола мање него што пише тамо. Банка процењује вредност онога што заплењује, а он оптужује мене! Да би на крају рекао како сам ја пустио меницу да бих ојадио ДС. Питање је кад ћу је наплатити јер су они сада 80 милиона динара у блокади. А мој локал сваког дана може да буде продат – каже Шапић, који је председник општине нови Београд и лидер удружења грађана „За наш град”.

И онда сте им јавно рекли шта мислите о њима.

Пошто он мене по пети пут прозива, ја сам се само у једном кратком обраћању које сам дао медијима осврнуо на то и дао још једну констатацију стања где су демократе ту биле један мали део, пошто ја причам о свим странкама у земљи. И не мислим да су демократе ишта боље или лошије од осталих…

Али мислите да су „апсолутни прваци у поделама и интригама”?

То је разлика. Али то показују егзактне чињенице. Колико су се пута они делили и свађали, то још нико у историји српске политичке сцене није. На крају крајева, сад смо пратили њихову последњу позоришну представу са Борком. Али, јавно сам се обратио због тога што, кад вас неко пет пута оптужи, а ви ћутите, онда испада да сте га стварно нешто преварили.

Поручили сте да вас оптужују људи који ни хемијску оловку нису хтели да заложе за ДС, да је та иста оловка била све од имовине коју су имали кад су у странку ушли, а да се данас њихова имовина мери стотинама хиљада и милионима евра. Ко су ти људи?

Сви. Нека изађе онај који није.

Од ових што су сада остали у ДС-у?

Од 98 одсто оних који су икад били у ДС-у.

А сад имају…

Сви ми знамо шта ко има данас. Узмите фотографије одраније. Али, није то само у ДС-у. Узмите фотографије и осталих партија. Али ја не могу да причам о другим странкама кад у њима нисам био.

Због тога кажете да нећете више бити члан ниједне страначке организације?

Никада.

Али вам је изгледа политика на локалном нивоу дугорочно опредељење?

То не зависи од мене, него од људи који гласају. Може да буде краткорочно. Ево ускоро ће локални избори, тако да крај може да буде већ сада.

Ви ћете изаћи на те изборе са својом групом грађана, кандидоваћете се за председника општине Нови Београд?

Хоћу. Изаћи ћу и на градске изборе ако буду избори за град Београд. И ту се завршава мој „опус”. Сигурно нећу ићи ни са ким у предизборну коалицију, а након избора, ако ми дају поверење, разговараћу са свима, са људима, странке ме не интересују. Одговорно тврдим да добрих, лоших, способних, неспособних једнако има у свим странкама. И не постоји та странка која је одлична и способна и нека која је лоша и неспособна. Само је питање персоналних решења.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u