Saradnja Rusije i Kine uzdržava SAD

Saradnja Rusije i Kine uzdržava SAD

13 oktobra 2014

saradnja4Odnosi Rusije i Kine kao strateških partnera su na vrlo visokom nivou, a Moskva je zahvalna kineskom rukovodstvu za razumevanje pozicije Rusije prema Ukrajini.

Bliska koordinacija Pekinga i Moskve u međunarodnim poslovima može da odvrati neke zapadne zemlje, pre svega SAD, od destruktivnog postupanja, ocenili su danas najviši ruski zvaničnici na susretu sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom.

Otvarajući sastanak sa predsednikom kineske vlade u Moskvi, ruski premijer Dmitrij Medvedev istakao je da su odnosi dve zemlje na vrlo visokom nivou i da je za šest godina obim robne razmene povećan više nego dvostruko – sa 40 na 90 milijardi godine.

„Nalazimo se na vrlo visokom nivou odnosa, koji se karakterišu kao strateško partnerstvo“, rekao je Medvedev, najavljujući da će posle razgovora premijera biti potpisano više od 40 „veoma važnih bilateralnih dokumenata“, preneo je TAS S.

Li koji je u nedelju doputovao u trodnevnu posetu Rusiji prethodno se sreo sa predsednikom ruske Državne dume (donjeg doma parlamenta) Sergejom Nariškinom, koji je zahvalio kineskom rukovodstvu i narodu na razumevanju pozicije Moskve prema ukrajinskoj krizi i tome što Peking ne podržava sankcije Rusiji.

„Bliska koordinacija pozicija Rusije i Kine u međunarodnim poslovima trenutno predstavlja faktor uzdržavanja politike nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, čija politika u različitim tačkama sveta povremeno unosi destabilizaciju, haos i, na žalost, dovodi do velikih ljudskih žrtava“, rekao je Nariškin a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima najnoviji događaji u Ukrajini su „jasna potvrda tome“.

Ističući da je za Rusiju razvoj sveobuhvatnog partnerstva sa Kinom nesumnjivi prioritet, predsednik donjeg doma ruskog parlamenta je rekao i da dve zemlje podržavaju jedna drugu u pitanjimia suvereniteta, teritorijalne celovitosti i bezbednosti.

Li je, navodi ruska agencija, rekao da se Kina i Rusija uvek sa uvažavanjem odnose jedna prema drugoj i zajedno održavaju mir na zajedničkoj granici dugoj 4.200 kilometara, a njihove odnose nazvao odnosom starih prijatelja.

Kineski premijer je rekao da je jutros položio venac na Grob neznanog vojnika kako bi iskazao najdublje uvažavanje junacima koji predstavljaju ne samo ponos Rusije, nego i primer odbrane mira i stabilnosti čitavog čovečanstva.

„Kineski narod nikada neće zaboraviti da smo u godinama Drugog svetskog rata zajedno, rame uz rame, ratovali protiv fašista“, rekao je Li.

Predsednik Državnog saveta Kine sastao se i sa predsednicom Saveta federacije (gornjeg doma parlamenta) Rusije, Valentinom Matvijenko, koja je istakla da će privredni uspesi Kine otvoriti dodatne mogućnosti za širenje i dalje jačanje rusko-kineske saradnje.

„Rusija ima čemu da teži, poredeći se sa našim kineskim partnerima“, rekla je ona, ističući da je razvoj strateške saradnje sa Kinom za Rusiju „najvažniji spoljnopolitički prioritet“, prenosi TAS S.

„Čini mi se da je istorijska misija Rusije i Kine da utiču na geopolitičku situaciju. Sama činjenica tako produbljene saradnje Rusije i Kine, u suštini, predstavlja ozbiljan faktor stabilizacije stanja u svetu“, rekla je Matvijenko.

Li će od 14. do 16. oktobra učestvovati u radu Trećeg Moskovskog međunarodnog foruma inovativnog razvoja „Otvorene inovacije“, najavile su agencije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *