Saradnja Slovenije i takozvanog Kosova

Saradnja Slovenije i takozvanog Kosova

12 juna 2013

agim-cekuSlovenački ministar odbrane Roman Jakič i kvazi ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku potpisali su sporazum o saradnji Slovenije i Kosova u oblasti odbrane. Sporazum, koji je bio u pripremi četiri godine, osnova je za dalju implementaciju projekata saradnje između kvazi Bezbednosnih snaga Kosova i Slovenije, prenela je STA.

Saradnja će se odvijati pre svega u oblastima međunarodne bezbednosti i stabilnosti, obrazovanja i obuke, logističkog planiranja i finansiranja, kao i oblastima pravnih poslova i zaštite životne sredine. Specijalne oblasti poput kurseva jezika i razmene stručnjaka “dizajnirani su da pomognu kvazi kosovskim snagama bezbednosti da se adaptiraju na standardizaciju NATO”, rekao je Jakič i dodao da civilna zaštita, takođe čini važan deo sporazuma.

Čeku, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Sloveniji, opisao je sporazum kao važan korak za kvazi kosovske bezbednosne snage.

“Kosovo teži da bude faktor mira i stabilnosti u regionu. Mi ćemo uvek nastojati da doprinesemo miru i razrešenju potencijalnih teškoća u regionu i šire”, rekao je Čeku.

Dvojica ministara su takođe razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u širem regionu i prisustvu međunarodnih mirovnih snaga u pokrajini. Jakič je potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Briselu ocenio kao pozitivan korak i izrazio uverenje da će obe strane ubrzo početi sa njegovom primenom.

On je dodao da je stabilnost Kosova i šireg regiona od strateškog značaja za Sloveniju i najavio da će ta država nastaviti da učestvuje u misiji Kfora dokle god to bude potrebno i da će samo minimalno smanjiti prisustvo svojih vojnika. Trenutno je 308 slovenačkih vojnika angažovano na Kosovu, podsetila je slovenačka agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *