SARADNJA SRPSKE I AMERIČKE VOJSKE: Da li je to sve vežba ili korak ka NATO?

SARADNJA SRPSKE I AMERIČKE VOJSKE: Da li je to sve vežba ili korak ka NATO?

13 septembra 2014

Vojska-Srbije-2Vežba Oružanih snaga SAD „Ukrštanje sablji“ u kojoj učestvuje i Vojska Srbije, koju američka vojska ocenjuje kao znak „spremnosti NATO da se odupre ruskoj agresiji“ isplanirana je u junu prošle godine, mnogo pre izbijanja sukoba u Ukrajini – kažu u Ministarstvu odbrane Srbije.

Ova vežba koja je u petak završena u Nemačkoj, ali i učešće delegacije našeg Ministarstva odbrane na ovogodišnjem Samitu u Velsu, skrenuli su pažnju na odnose Srbije i NATO u jeku zaoštravanja odnosa ovog saveza i Rusije. Da je, uprkos razvijanju prijateljskih odnosa sa Moskvom, Severnoatlantski savez posredno prisutan u našoj vojsci svedoči i domaća vežba „Štit 4“ održana u bazi „Jug“ kod Bujanovca po NATO procedurama i na – engleskom jeziku.

Stajanje naših vojnika rame uz rame sa američkim vojnicima u Nemačkoj, koje je u Srbiji prošlo bez ikakve najave, u Ministarstvu odbrane pravdaju uvežbavanjem i sticanjem iskustva.

– Učešće na vežbama Vojske Srbije jedan je od prioriteta naše međunarodne vojne saradnje. Time se podižu operativne sposobnosti i jača iskustvo rada u međunarodnom okruženju – objašnjavaju u Ministarstvu.

– Na vežbi „Ukrštanje sablji“, koja je održana u Nemačkoj, učestvovalo je 30 pripadnika naše vojske, angažovanih u okviru streljačkog voda.

Prema zvaničnom objašnjenju, tokom „Ukrštanja sablji“ korišćeni su ranije dogovoreni scenariji radnji i postupaka jedinica u mirovnim misijama. Njen cilj je obuka za učešće u multinacionalnim operacijama.

Na intenzivne kontakte sa NATO savezom, koji se ogledaju u zajedničkim vežbama, bliskim odnosima sa američkom Nacionalnom gardom, pa i prisustvom Samitu u Velsu, u Srbiji se različito gleda. Dok je za protivnike ulaska Srbije u ovaj pakt sve ovo dokaz definitivnog zaokreta ka Briselu, zagovornici evroatlantskih integracija u tome vide samo razvoj međunarodne vojne saradnje. Njihov kontraargument je uzlazna linija saradnje Srbije sa Rusijom, koja se sastoji u zajedničkoj obuci, školovanju oficirskog kadra na ruskim vojnim školama, razgovorima o nabavci naoružanja i opreme…

– Intenzivni kontakti sa NATO savezom, kao i učešće na njihovim vežbama, jasno govore o promeni politike odbrane – kaže za „Novosti“ kontraadmiral u penziji Boško Antić.

– Ministarstvo odbrane trči ispred Skupštine, koja je usvojila deklaraciju o neutralnosti. Veoma je nezahvalno i opasno učestvovanje na vežbama na kojima se Rusija smatra neprijateljem. U jeku ukrajinske krize i zaoštravanja odnosa između Rusije i Zapada, Srbija se time svrstava na jednu stranu u sukobu.

Dosadašnja državna politika prema zapadnom vojnom savezu zasnivala se na učešću u programu „Parnerstvo za mir“, koji je proglašen „pravom merom odnosa“. Prema Miloradu Timotiću, saradniku Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ovaj nivo saradnje biće nastavljen i ubuduće, bez većeg uključenja Srbije.

– Učešće u vežbama sa stranim vojskama deo su programa „Parterstva za mir“ i ne treba ih posmatrati kao direktno približavanje NATO – objašnjava Timotić. – Iako to sigurno ne doprinosi razvoju odnosa sa Rusijom, ne treba očekivati pogoršanje odnosa sa Moskvom. Moguće priključenje NATO može da se posmatra kao deo evrointegracija, što znači da se pozicija Srbije u sledećih nekoliko godina neće bitno promeniti.

GAŠIĆ: NE KRŠIMO NEUTRALNOST

Saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja ne znači menjanje odluke Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti – rekao je juče ministar odbrane Bratislav Gašić, posle sastanka sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Debrom Ašenherst. – Ne postoji istočna ili zapadna vojna neutralnost. Vojska Srbije okrenuta je prijateljima i partnerima na obe strane – ka Americi, ali i Rusiji i Kini. Cilj nam je da sa svima razvijamo dobre i prijateljske odnose – naglasio je ministar odbrane. Sa Nacionalnom gardom Ohaja Vojska Srbije sarađuje od 2006. godine.

DOLAZE RUSKI SPECIJALCI

Vojsku Srbije u narednom periodu očekuje nekoliko više zajedničkih vežbi. Među najznačajnijim događajima ove jeseni biće dolazak vojnika vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije, koji će krajem meseca održati vojnu vežbu na poligonima u Srbiji sa pripadnicima Specijalne brigade. Ona bi trebalo da učvrsti vojnu saradnju sa Rusijom, koja se živo razvija poslednjih godina. Zahvaljujući Moskvi i donaciji avionskih akumulatora, srpski „migovi“ od nedavno ponovo lete i čuvaju državni vazdušni prostor.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Srbski vitez says:

    Slava Russiji,slava nasoj braci sa severa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *