SARADNJA: Srpski bataljon pod komandom Prištine?!

SARADNJA: Srpski bataljon pod komandom Prištine?!

8 aprila 2014

dru-vojska_620x0 KosovoDa bi Srbija i Srbi lakše „progutali“ formiranje Oružanih snaga Kosova (OSK) koje će brojati oko 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 rezervista, Hašim Tači planira da, u dogovoru sa Beogradom i u saglasnost Brisela i NATO-a, na severu Kosova oformi „srpski bataljon“ koji bi brojao oko 500 aktivnih vojnika i isto toliko rezervista.

Napravljen je i plan komandnog kadra „srpskog bataljona“ koji bi vodili jedan pukovnik i dvojica potpukovnika. Obuku bi izvršili pripadnici Kfora, a bataljon bi bio pod komandom Glavnog štaba Oružanih snaga Kosova i Ministarstva odbrane u Prištini.

Okosnicu „srpskog bataljona“ trebalo bi da čine Srbi sa severa Kosova koji su do sada bili angažovani u Civilnoj zaštiti, uz prethodnu bezbednosnu proveru Prištine. Najavljeno formiranje kosovske vojske zabrinulo je Srbe na celom Kosovu jer se veruje da bi Tačijevi vojnici vrlo brzo mogli udariti na Kosovsku Mitrovicu, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan koje Priština sa policijom, ma koliko je imala, nikada ne može staviti pod svoju kontrolu.

Predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović kaže da Oružane snage Kosova nisu predviđene dogovorom u Briselu i da su Srbi odlučno protiv njihovog formiranja. Slično upozorenje stiglo je i od još uvek aktuelnog premijera Srbije i glavnog pregovarača u Briselu Ivice Dačića.

Međutim, mnogo glasniji u osudi najavljenog formiranja Oružanih snaga Kosova bio je predsednik Češke Republike Miloš Zeman koji je nedavno, prilikom posete Beogradu, rekao da bi formiranje OSK značilo legalizaciju i naoružavanje terorističke OVK-a koja je učestvovala u kidnapovanju i ubijanju velikog broja civila.

– To što Srbima na severu Kosova nude „srpski bataljon“ je najobičnija podvala, mi i sada imamo Srbe u policiji na severu, imamo i Srbe na čelu te policije koje niko nizašta ne pita. Oni su deo policije Kosova i pod direktnom su komandom Prištine i Albanaca. Isto tako imaćemo i Srbe u vojsci i Srbe-pukovnike na njenom čelu koji će služiti samo kao dekor – ističe Srbin iz Kosovske Mitrovice koji odlično poznaje ovu problematiku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *